Лидерът на противоречивата група "Горди момчета" бе арестуван в понеделник във Вашингтон по обвинение за разрушаване на собственост във връзка със сваляне и изгаряне на плакат с надпис "Животът на черните има значение", предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Хенри "Енрике" Терио, на 36 години от Маями, бе арестуван при пристигането си във Вашингтон преди протестите, които привържениците на президента Доналд Тръмп планират в сряда, за да съвпаднат с гласуването в Конгреса за потвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

Терио бе отведен в ареста след заповед за задържане по обвинение в разрушаване на собственост миналия месец.

Митинг в подкрепа на Тръмп през декември прерасна в насилие, след като стотици привърженици на президента, някои от тях със знаците на "Горди момчета" в черно и жълто, потърсиха конфронтация с активисти и контрапротестиращи, които се опитваха да им попречат да стигнат до площад "Животът на черните има значение". Привечер вандали свалиха плакат с този надпис от църква в центъра на Вашингтон и го подпалиха.

Терио е заявил пред в. "Вашингтон пост", че е участвал в паленето на плаката и ще се признае за виновен. Той посочил още, че ще плати на църквата разходите за плаката.

Говорител на полицията заяви пред Асошиейтед прес миналия месец, че следователи разследват тези инциденти като престъпления от омраза, но към момента на Терио не са повдигнати подобни обвинения.