Министър-председателят на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж издаде днес указ за привеждане в пълна бойна готовност на намиращите се под негов контрол войски и разреши използването на военновъздушните сили за защита на гражданското население, предаде ТАСС, като се позова на информационния портал "Ал Уасат".

"Искам да предприема спешни мерки, като поръчам на щаба на военновъздушните сили да нанася въздушни удари и да използва сила, за да противодейства на всякакви заплахи за гражданското население и жизненоважни обекти", заяви Сарадж в писмо до началника на генералния щаб и ръководителя на военното разузнаване.

Премиерът нареди да се "следи движението на терористични и престъпни групи, тези, които нарушават закона и легитимността, а също контрабандистите на гориво".

По-рано днес командирът на Либийската национална армия (източнолибийските сили) маршал Халифа Хафтар (на снимката) обяви началото на "операция за освобождение на Триполи" от въоръжените групировки. "Така ние отговаряме на призива на нашия народ в Триполи да го освободим от групировките", каза той във видеообръщение. Хафтар призова милициите в Триполи да сложат оръжие и да вдигнат бяло знаме."Тези, които се предадат, ще бъдат в безопасност", каза той.

Франс прес съобщи, че силите на Хафтар са превзели пропускателен пункт на разстояние по-малко от 30 км от Триполи. Командващият силите на Либийската национална армия в Западна Либия генерал Абдесалем ал Хаси заяви, че пунктът е превзет без бой. Според ТАСС, която се позовава на сайта "Афригейтнюз", Либийската национална армия вече е установила без бой контрол над редица градове на подстъпите към столицата, в това число Сурман, Сабрата от запад и Гарян - от юг. През последните часове силите, лоялни на правителството на Сарадж са изоставили разположения на 50 км от югозапад от Триполи населен пункт Ел Хира, където се намират индустриални обекти, а също така Ел Азизия - стратегически важен плацдарм в предградие на Триполи.

Въоръжени групи от Мисрата в Западна Либия на свой ред са започнали да се придвижват към Триполи, за да защитят столицата от евентуална атака на източнолибийските сили, съобщи Ройтерс, като се позова на местни жители.

Няма военно решение на кризата в Либия, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Искам да отправя силен апел ескалацията да спре, каза Гутериш пред репортери в базата на ООН в Триполи.

САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Обединените арабски емирства призоваха "всички страни" в конфликта в Либия към "незабавно намаляванене на напрежението". "В този деликатен момент на преход в Либия военните жестове и заплахите с едностранни действия рискуват единствено да хвърлят страната в хаос", заявиха правителствата в общо комюнике, разпространено от Държавния департамент на САЩ.