Отношенията между двете страни се развиват от бедуинската палатка в градините на Френската република до грохота на бомбите в операция "Арматан", от "приятел" до "диктатор", обзет от "варварска лудост".

Преди избирането на Никола Саркози през 2007 г., френско-либийските отношения бяха белязани от множество търкания: френската операция "Манта" в подкрепа на Чад в чадско-либийската война, обвиненията срещу Триполи за експлозията в самолет ДС10 (DC10 ) на френската компания ЮТА над Нигер.

Либия на Муамар Кадафи, който властва в страната си от 1969 г., заема едно от челните места сред държавите, с които има най-малко разбирателство на дипломатическата сцена.

Ситуацията се променя постепенно в края на 20 и началото на 21 век, дипломатическите отношения се затоплят с напредъка на преговорите за обезщетяване заради случая с ДС10 и с желанието на либийския лидер да се сближи със Запада.

След вдигането на ембаргото на ООН през 2003 г., тридесетина френски компании се установяват в Либия, между които Тотал, ЕАДС (EADS), Талес, Арева.

Президентът Жак Ширак посещава Триполи през ноември 2004 г., Никола Саркози, тогава министър на вътрешните работи, се среща с Кадафи през 2005 г.

Остава едно голямо премеждие по пътя към нормализацията: българските медицински сестри, задържани в Либия заради обвинение в заразяване на либийски деца с вируса на СПИН.

"Това беше последната пречка между Кадафи и Запада. Там Саркози се появи в играта и каза: Искам да бъда този, който ще върне сестрите".
Това обяснява на Франс прес Антоан Виткин, режисьор на документалните филми "Кадафи, нашият най-добър враг" и "Президентът и диктаторът: Саркози-Кадафи".

Френският президент, току-що избран, става един от творците на развръзката на тази криза. Сестрите са освободени през юли 2007 г. и напускат Либия в самолет на френското президентство, придружени от Сесилия Саркози, тогавашната му съпруга.

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние

Френските следователи проучват обвинения, че режимът на Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро за кандидат-президентската му кампания през 2007 година. Бившият френски държавен глава отрича всички обвинения.

Синът на покойния либийски лидер Сейф ал Ислам Кадафи заяви, че е готов да предостави на френското следствие доказателства за незаконното финансиране на предизборната кампания на Саркози.

Обвиненията срещу бившия френски президент Никола Саркози са божие наказание за ролята му в подкрепяния от НАТО бунт, при който беше свален и убит либийския лидер Муамар Кадафи, коментира неговият братовчед Ахмед Гадаф Алдам.

Той заяви пред АП, че знае за милионите евро, за които се смята, че Саркози е получил от правителството на либийския авторитарен лидер. Повечето либийци, участвали в превеждането на средствата, са в затвора, мъртви или се опасяват да не бъдат ликвидирани, добави той.