"Сейф Ал Ислам участва в живота на либийското общество, той поддържа контакти с обществените дейци и с лидерите на либийските племена с цел сформиране на всеобхватна програма", отбеляза юристът Кадафи Халед аз Заиди по телевизия "Ал Арабия", цитиран от БТА.

По думите му синът на бившия лидер на Либия провежда консултации и срещи "за постигане на съгласие и реално политическо уреждане" в страната.

"Сейф Ал Ислам има същото право, както всеки друг гражданин на Либия, да участва в политическия процес", добави Аз Заиди.

Адвокатът опроверга твърденията, че синът на Кадафи е напуснал родината си и подчерта, че той няма да го направи, но отказа да съобщи къде точно се намира неговият довереник.

44-годишният Сейф Ал Ислам - най-големият син от втория брак на убития по време на революцията от февруари 2011 г. Муамар Кадафи, бе смятан от баща си за негов политически наследник.

Той е архитект и инженер по образование, учил е в Австрия и Великобритания. Завършил е престижното Лондонско училище по икономика и политически науки с титла "доктор по философия". Кадафи-младши оглавяваше международния благотворителен фонд, носещ името на баща му, припомня ТАСС.

Сейф Ал Ислям бе арестуван през 2011 г. от бригада опълченци от град Зинтан, когато пътуваше към границата с Нигер. Лежа в затвора, охраняван от една от контролиращите този град въоръжени групировки.

Апелативният съд в Триполи на 24 юли 2015 г. го осъди задочно на смърт по обвинение в "престъпления срещу либийския народ", извършени по време на февруарската революция.

Местните управляващи в Зинтан обаче категорично отказаха да предадат затворника на столичните власти, с които те неведнъж враждуваха след падането на предишния режим. В началото на юни т.г. Сейф Ал Ислам бе освободен от затвора в Зинтан.

Срещу него има и обвинения в престъпления срещу човечеството от Международния наказателен съд, който от няколко години иска той да му предаден, за да бъде съден в Хага.