Това заяви британският премиер Дейвид Камерън преди да замине на първото си официално посещение в САЩ, където утре ще разговаря с президента Барак Обама в Белия дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На въпрос на Би Би Си нюз за евентуален натиск от британския петролен гигант "Бритиш петролиъм" за освобождаването на либиеца, Камерън отвърна: "Не знам какво е правила БП. Не отговарям за БП. Това, което знам, е, че като лидер на опозицията бях пределно ясен. Казах, че освобождаването на Меграхи е абсолютна грешка".

"Абдел Басет ал Меграхи бе осъден за най-масовото убийство в британската история. Не видях никакъв аргумент, който да оправдава пускането му на свобода. Казах това преди година, когато ни се съобщи, че му остават само три месеца живот, каза още британският премиер.

През 2001 г. Меграхи бе осъден за бомбения атентат през 1988 г. срещу самолет "Боинг 747" над шотландското селище Локърби, в който загинаха 270 души. Шотландското правосъдие предизвика гнева на САЩ като го освободи през 2009 г. с аргумента, че той страда от рак в терминален стадий. През юли обаче лекарят, който бе предрекъл на либиеца три месеца живот заяви, че той би могъл да живее още 10 или повече години.

През септември 2009 г. вестник "Таймс" писа, че БП е водила кампания пред британския правосъден министър Джак Стро през 2007 г. за освобождаване на Меграхи с надеждата да запази договор за добив на петрол в либийски териториални води. В писмо до държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън вчера британският външен министър Уилям Хейг я увери, че не съществува връзка между петролната компания и освобождаването на Меграхи.