Световната здравна организация (СЗО) счита, че ваксина срещу COVID-19 няма да бъде създадена по-рано от 12 месеца, заяви на брифинг нейният официален представител Маргарет Харис.

"Считаме, както и преди, че най-вероятно ще са нужни минимум 12 месеца, за да се появи ваксина срещу Ковид-19, а може би и повече", изтъкна Харис, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя поясни, че за разработката на ваксината ще е нужно "концептуално доказателство" за нейната ефективност, както и доказателство за нейната безопасност за пациентите.

"Трябва да бъде удостоверено, че ваксината не само няма непосредствено негативно въздействие и странични ефекти, но също така е пригодна и в дългосрочен план. Освен това ще бъде необходимо да се проведе паралелно изучаване на имунния профил, а при тестването на безопасността ще трябва да се премине през няколко етапа", допълни Харис

По-рано от СЗО заявиха, че за разработката на ваксината ще са необходими минимум 12-18 месеца и до края на тази година тя няма да може да бъде създадена.

Междувременно беше съобщено, че в края на април в Обединеното кралство ще започнат ускорените тестове на ваксина. Тестовете ще са върху 550 здрави доброволци. Ако всичко при тези ускорени изпитания протече добре, ваксината би трябвало да е готова през септември, когато първи с нея ще бъдат ваксинирани здравни работници и силите на реда.

Ваксината е разработена от компанията "Адвент", която е част от технологичния кампус на Италианския институт за биомедицински изследвания в Помеция в провинция Рим, област Лацио. Ваксината се разработва заедно с института Дженър към Оксфордския университет. Новината съобщи Пиеро Ди Лоренцо, административният директор на Италианския институт за биомедицински изследвания.

Ди Лоренцо каза, че сега изследователите са на финалния етап на преговорите за финансиране на бъдещото развитие и индустриално производство на ваксината.

Заразените с новия коронавирус по света вече са над 2 милиона, сочат данни на американския университет "Джонс Хопкинс", който води статистиката въз основа на официална информация, предадоха световните агенции. Той съобщи за 2 019 320 регистрирани случая и 119 483 починали.

Най-тежко засегнати от пандемията са Съединените щати с 682 619 заразени и 23 529 смъртни случая. 1509 души са починали за 24 часа в САЩ. Това означава известен спад спрямо равнището от 2000 смъртни случая през последните дни. Представители на американските власти предположиха, че най-лошото може вече да е минало и че пикът на епидемията ще бъде тази седмица.

В Италия заразените са 159 516, а смъртните случаи - 20 465. В Испания има 170 099 инфектирани и 17 756 починали.