Бразилски лекари са открили в южната част на страната нов опасен вариант на коронавируса, който е подобен на варианта Ламбда, разпространяващ се в Перу и други южноамерикански страни от края на миналото лято, съобщи ТАСС.

Секвенираният геном на вируса и изводите на учените, работили под ръководството на Присила Уинк от Федералния университет на Рио Гранде ду Сул в Порто Алегре, са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

"В средата на юни тази година Световната здравна организация (СЗО) определи вариантът Ламбда като интересен за изследване. Ние за първи път успяхме да открием следи на проникването му в Бразилия от Аржентина и на нов щам на тази версия на вируса SARS-CoV-2, чието разпространение може да обостри епидемиологичната обстановка в страната", пишат авторите на изследването.

Вариантът Ламбда на вируса SARS-CoV-2 за пръв път е изолиран в Перу в края на лятото на 2020 г. До появата на индийските разновидности на новия коронавирус, този вариант бе причина за повечето от заразяванията в Перу и около една трета от новите случаи на Ковид-19 в Аржентина и Чили. В генома му има набор от осем ключови мутации, за които се смята, че вероятно повишават степента на разпространение на вируса.