"Лек вариант" на ваксината срещу новия коронавирус - "лайт ваксина", тоест ваксиниране само с една от предвидените в имунизацията две дози от ваксината, ще защитава организма от инфекцията не за дълго, но може да предотврати тежко протичане на Ковид-19 с фатален край, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изказване на директора на руския НАционален изследователски център "Гамалея" Александър Гинцбург. В института бе разработена първата руска ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V". Гинцбург даде разясненията, след като по време на годишната си пресконференция днес руският президент Владимир Путин каза, че е възможно учените да разработят "лайт ваксина" срещу коронавируса, която ще е ефективна за по-кратък период от време, но така ще се създаде възможност да се ваксинират бързо повече хора.

"Този компонент ще действа далеч под 100 процента, а за ваксинираните от различни категории ще се различава - за една категория ще е 85 процента, за други е възможно да се отклони в една или друга посока. Но главното е, че този подход ще позволи да се обхване по-голям брой от населението и да се предотвратят тежки случаи на инфекцията с летален край. В същото време продължителността на действие няма да е голяма", каза Гинцбург за тв канала "Русия-24".

Съвместните тестове на центъра "Гамалея" с британския университет Оксфорд и британско-шведската компания "АстраЗенека" може да започнат в най-скоро време, каза още Гинцбург.

"Нашите британски колеги и "АстраЗенека" имат само един компонент и нямат ефективен бустиращ компонент. Ако при втората доза, както ни показаха колегите, се използва първия компонент, настъпва усилване на имунитета, но в много незначителна степен...затова между Руския фонд за преки инвестиции и "АстраЗенека" бе постигната договореност за възможност за провеждане на клинични изпитания, в които първата доза да е създадената в Оксфорд, а втората - тази, която е в състава на ваксината "Спутник V", каза директорът на института "Гамалея".

Междувременно университетът в Оксфорд обяви, че разработената там ваксина предизвиква по-силен имунен отговор при прием на две пълни дози, отколкото на една доза и половин доза бустер, но са нужни още изследвания, предаде Ройтерс.

Публикуваните междинни резултати от клиничните изпитания на потенциалната ваксина показват, че ваксината стимулира функциите на антителата и Т-клетките.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че ще реши дали да одобри ваксината на компанията "Модерна" срещу КОВИД-19 на 6 януари, няколко дни по-рано от планираното, предадоха информационните агенции.

Регулаторната агенция на Европейския съюз първоначално заяви, че ще вземе решение на 12 януари, но американската фармацевтична компания е предоставила последния пакет с информация днес, по-рано от очакваното. "Той съдържа информация, която е конкретно за производството на ваксината за пазара на ЕС", каза ЕМА.

Това означава, че ваксината на "Модерна" може да бъде втората, която да бъде одобрена в ЕС. Другата седмица се предвижда да бъде обявено решение за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" би могла да започне да се използва в ЕС от 27 декември.

В същото време експертен панел препоръча на Американската агенция по храните и лекарствата да даде зелена светлина на ваксината на "Модерна".

Очаква се агенцията да разреши използването на препарата следващата седмица. Това е втората ваксина, след тази на "Пфайзер-Байонтех", която ще се използва в САЩ.

Одобрението на експертния съвет дойде в деня, в който Съединените щати - най-засегнатата държава в света от коронавируса, регистрира рекорден брой смъртни случаи - 3 580. За 19-ти пореден ден расте и броят на хоспитализираните.

За днес е планирана ваксинация на вицепрезидента на САЩ - Майк Пенс. А избраният за държавен глава - Джо Байдън, е дал отрицателна проба за COVID-19, след като негов бъдещ съветник се е разболял.