Терористичната групировка "Ислямска държава" е съюзник на Вашингтон в задачата да промени политическия режим в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговори с португалския му колега Аугусто Сантос Силва в Лисабон, предаде TACC, цитирана от "Фокус".

"Държавният департамент заяви, че "Ислямска държава" все още не е победена, и за да я победи, главно предварително условие е промяна на режима в Сирия". Подозрението ми се потвърждава, че "Ислямска държава" се разглежда от американците като извинение за военното присъствие на САЩ в Сирия и почти като съюзник в борбата срещу сирийския режим. Тоест, според Вашингтон, основната задача сега отново е да сменим режима, а не да победим "Ислямска държава", подчерта Лавров и добави, че САЩ очевидно имат "скрити намерения в Сирия".

Според него на територията, контролирана от сирийското правителство, "Ислямска държава" е победена, но центрове на съпротива все още остават.

"Основният център на "Ислямска държава" се намира на територията, контролирана от Съединените щати. В зоната на селището Ат Танф, където Съединените щати присъстват абсолютно нелегитимно, е създадена зона, която контролират и в която се намира печално известния бежански лагер "Ер Рукбан". В тази 55-километрова зона се намират няколко хиляди бандити, които Съединените щати по някаква причина считат за неприкосновена група от хора, позволявайки на американците да предявят извиненията си за продължаващото им присъствие на сирийска територия", каза още ръководителят на руската дипломация.