Американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха за кратко днес по време на срещата на Г-20 в Индия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американски представители заявиха, че Блинкън и Лавров са разговаряли около 10 минути в кулоарите на конференцията на външните министри от Г-20. Това е първата среща на високопоставени представители на двете държави от месеци. Разговорът се проведе в момент на влошени отношения между САЩ и Русия и повишено напрежение заради войната в Украйна.

Висш американски служител каза, че Блинкън е използвал срещата, за да отбележи три неща пред Лавров: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта, колкото е необходимо, докато войната приключи; че Русия би трябвало да промени решението си временно да спре участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, известен като Нов СТАРТ; и че Русия би трябвало да освободи задържания американец Пол Уилан.

Служителят, пожелал анонимност, отказа да даде подробности за отговора на Лавров, но заяви, че Блинкън не е останал с впечатление, че може да има някаква промяна в поведението на Москва в близко бъдеще.

Антъни Блинкън и Сергей Лавров за последен път се срещнаха лично на преговори в Женева на 21 януари 2022 г., малко повече от месец преди Русия да започне инвазията в Украйна.