Националният съвет за електронни медии (NEPLP) на Латвия реши да отнеме лиценза за излъчване на опозиционния руски телевизионен канал "Дождь". Това съобщи ръководителят на Съвета Ивар Аболинш.

Според Аболинш решението е било взето сутринта на 6 декември "поради заплаха за националната сигурност и обществения ред". "Дождь" ще спре излъчването си в Латвия на 8 декември.

"Оценявайки съвкупността от нарушения, NEPLP е убеден, че ръководството на "Дождь" не разбира и не осъзнава значението и сериозността на нарушенията, поради което не може да работи в Латвия", заяви ръководителят на съвета пред агенция Leta. В туита си Аболинш добави също, че "законите на Латвия трябва да се спазват и уважават от всички".

Съветът ще поиска също така предаванията на "Дождь" в YouTube да бъдат блокирани, така че да не са достъпни в Латвия.

Телевизионният канал "Дождь" беше блокиран в Русия няколко дни след началото на войната в Украйна и, както много други независими медии, беше принуден да спре работа. През юни стана ясно, че "Дождь" е получил лиценз за излъчване в Латвия, където се преместиха журналисти от редица независими руски издания. През юли каналът обяви, че ще възобнови излъчването си.

През декември латвийските власти имаха няколко жалби срещу канала. Така NEPLP наложи глоба от 10 хил. евро на "Дождь" за показване в ефир на карта, на която Крим е част от Русия, както и за използването на думите "нашата армия" по отношение на руските въоръжени сили. Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс призова за отмяна на разрешенията за пребиваване на служителите на канала, след като водещият Алексей Коростелев се обърка в ефир. Държавната служба за сигурност на Латвия започна разследване на канала.