Президентът на Русия Владимир Путин се обяви за укрепване на взаимодействието с Австрия в сферата на икономиката и енергетиката.

Пред австрийския канцлер Себастиан Курц, който пристигна в Санкт Петербург, за откриване на съвместна изложба, Путин каза, че тази проява дава възможност да се поговори не само за изкуство, но и за развитието на двустранните отношения, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Тези отношения се развиват добре. Увеличава се стокооборотът. Така например миналата година той нарасна с 40 процента, а тази година ръстът е два пъти по-висок през първото шестмесечие", каза още президентът.

Той отбеляза, че капиталовложенията и от двете страни растат. По думите му страните осъществяват крупни проекти не само в енергетиката, но и в други области.

Курц също спомена за позитивното икономическо сътрудничество и каза, че това го радва.

Канцлерът подчерта, че в качеството на ротационен председател на ЕС е важно да се говори и за отношенията между Москва и Брюксел и каза, че на предстоящия разговор с Путин ще говори за такива проблеми като Украйна и Сирия.

Той допълни, че "ние се надяваме, че по пътя на диалога ще можем да намерим възможности да засилим нашето сътрудничество, тъй като мирното съществуване трябва да бъде в интерес на всички нас".

Путин пък каза, че в разговора с Курц ще повдигне международни теми и темата за отношенията на Русия с ЕС.