Преди да отпътува за Санкт Петербург австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че е необходимо да бъде подкрепен конструктивният диалог с Русия, "защото в дългосрочен план на континента ще има мир само с, а не против Русия".

Изявлението на Курц идва на фона на покачване на напрежението между страните от НАТО и Русия в последните два дни. Алиансът настоя Русия да предостави ясни сведения за новите си ракети със среден обсег и предупреди, че докато Москва не направи това, ще разглежда въпроса като нарушение на договора за премахването на подобно оръжие, подписан в края на 80-те години на миналия век. От американска страна дори се намеква за превантивен удар по руски ракетни обекти.

Себастиан Курц отбеляза, че целта на днешната му среща с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург е "намаляване на съществуващото напрежение между Русия и Европа", предаде ДПА, на която се позова БТА.

Австрия, която в момента е ротационен председател на ЕС, поддържа топли отношения с Москва, въпреки че осъди анексирането от Русия на Кримския полуостров. Курц подчерта пред репортери, че Виена продължава да подкрепя санкциите срещу Москва заради украинската криза.

"Искаме подобрение за хората в Източна Украйна", каза той пред репортери в австрийската столица. "Нашето становище е много ясно. През юни санкциите бяха продължени", добави канцлерът. Ако Австрия не се беше съгласила с това, нямаше да има санкции, каза австрийският канцлер.

Като пример за добрите връзки между Австрия и Русия неотдавна бе посочен танцът на Путин с австрийската министърка външните работи Карин Кнайсъл, която го покани на сватбата си през август, отбелязва ДПА.