Украйна не предвижда никаква алтернатива за компенсиране на спряната американска военна помощ за войната си срещу Русия и е уверена, че Конгресът на САЩ ще одобри отпускането на помощта, заяви снощи външният министър Дмитро Кулеба. "Нямаме план Б. Уверени сме в план А", заяви Кулеба в интервю за Си Ен Ен.

"Украйна винаги ще се бие с предоставените ѝ ресурси. И... това, което се дава на Украйна, не е милостиня. То е инвестиция в защитата на НАТО и в защитата на просперитета на американския народ", каза той.

Кулеба заяви, че ако Русия надделее в конфликта, продължаващ вече повече от 22 месеца, "други лидери ще се изкушат да последват стъпките на Русия. А гарантирането на сигурността в тази част на света и възпирането на тези лидери ще изисква много, много по-висока цена за Съединените щати".

Кулеба заяви, че всички официални лица, които предполагат, че руският президент Владимир Путин никога няма да нападне държава членка на НАТО, ако Кремъл успее в Украйна, "правят огромна грешка. И трябва да сменят работата си".

Искането на правителството на САЩ за отпускане на още 61 милиарда долара в подкрепа на Украйна забуксува в Конгреса на САЩ, където републиканците твърдят, че то трябва да бъде съчетано с по-строг имиграционен контрол по границата между САЩ и Мексико, припомня БТА.