Наводнения в Пелопонес след мощния циклон "Ксенофон", който връхлетя Гърция. Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората. В същото време - град Каламата се възстановява след урагана, съобщава Нова телевизия.

Щетите са огромни, най-вече за бизнеса, чиито крайбрежни заведения са напълно унищожени. това са десетки хиляди евро, вложени в тях. Цало чудо е, че когато се е развихрил вятъра, не е имало хора на брега в Каламата, който беше първият ударен от циклона.

Няколко села в северната част на полуостров Пелопонес се оказаха под вода. След като в района паднаха над 100 литра на квадратен метър дъжд, улиците на Каито станаха реки и понесоха автомобили.

Снимка: АР/БТА

Магистралите от Атина към Коринт и оттам към Патра останаха затворени часове наред, заради свлачища.

А по бреговете на град Каламата плажната ивица е буквално отнесена

"Това е истинска катастрофа. Страх ме е от морето вече. Като се сетя какви огромни вълни бяха. Връхлетяха и унищожиха всичко", казва Катерина.

Водата навлязла по улиците на градчето. Пострадали са няколко къщи. Тази на Вангелис е една от тях.

"От 40 години не е имало подобно нещо. Вълните, освен че бяха високи, идваха много бързо една след друга. Улицата беше като река", сподели Вангелис.

Щетите след бурята са огромни, обясни заместник-кметът на общината Танасис Василопулос. Утре специалисти от общината ще направят оглед.

"Най-тежък удар понесе бизнесът по плажната ивица. Общината ще им помогне с почистването. За инфраструктурата ще търсим помощ от държавата", казва Василополус.

Чистенето на града вече започна. Общински служители и доброволци режат дървета и ринат калта от улиците. Почиства се и задръстената канализация.