Испанското правителство съобщи днес, че оттегля кандидатурата на своята министърка на икономиката и бизнеса Надя Калвиньо за поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Франс прес. Гласуването на европейските правителства за ръководител на Фонда започна днес.

Останалите кандидати са бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум, управителят на финландската централна банка Оли Рен и българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-важен човек в Световната банка.

По-рано днес се оттегли настоящият председател на Еврогрупата, Мариу Сентену.

"Испания винаги е готова да насърчава консенсуса сред страните от ЕС, за да се избере обща кандидатура за управител на МВФ. Ето защо ние обявяваме, че правителството залага на европейското споразумение, така че министърът на икономиката Надя Калвиньо няма да участва в следващата фаза", се посочва в прессъобщение на правителството в Мадрид.

Географското разделение на Европейския съюз (ЕС) усложняват процеса по избиране на европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), тъй като блокът иска да постигне съгласие, колкото е възможно по-скоро.

Разделението между северните и южните държави членки и трудностите, пред които може да се изправи блокът, за да изясни въпросът с кандидата, усложняват процеса на подбор.

Гласуването се провежда според европейските правила за квалифицирано мнозинство: изисква се подкрепата на 55 процента от страните членки, тоест 16 страни, представляващи поне 65 процента от населението на ЕС. Могат да бъдат организирани няколко кръга на гласуване, ако това е необходимо.

Има негласно споразумение между Европа и САЩ постът на шеф на МВФ да заема европеец, а този на СБ американец.