Кремъл е готов за нова среща между президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, но няма намерение да се натрапва и да уговаря Белия дом за това. Това каза пред журналисти в Москва днес помощникът на руския президент - Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Сега всичко зависи от американците", добави той.

"Отказът на Тръмп от уговорената вече среща с Путин в рамките на форума на Г-20 в Буенос Айрес не обиди руския президент, но предизвика съжаление", посочи Ушаков, отговаряйки на журналистически въпрос.

После съветникът обясни, че по време на приема в аржентинската столица Тръмп сам е дошъл при Путин и двамата са имали разговор "на крак", продължил около 10-15 минути.

"Нашият президент изложи сравнително подробно, доколкото това е възможно за 10-15 минути, нашата оценка за случилото се (в Керченския проток), а президентът на САЩ внимателно изслуша нашата аргументация", каза Ушаков.

Засегнати били и други теми, но той не уточни какви, като добави, че не може да разкрие всичко.

Съветникът на Кремъл разказа и за разговорите на Путин с германската канцлерка Ангела Меркел и с турския президент Реджеп Ердоган. Той обсъдил с тях възможността за нова четиристранна среща на върха за обстановката в Сирия във формат Русия-Турция-Германия-Франция.

Според Ушаков тя може да се състои и на друго място, а не в Истанбул като първата. Времето и мястото ще се съгласуват допълнително.

Той спомена и планирани посещения на Путин в Обединените арабски емирства и в Саудитска Арабия, където президентът бил поканен. Срокове за тези визити обаче още не са обсъждани.

Междувременно се разбра, че са намалели правозащитниците в руския Съвет по правата на човека (СПЧ), констатира "Ведомости". Вместо борци за честни избори и за правата на военнослужещите в него са включени юристи и журналисти, пояснява вестникът. В новия състав на президентския консултативен орган, одобрен вчера от Владимир Путин, влизат 51 души. Една трета от членовете са сменени. За мнозина от тях новината, че са изключени, бе изненада, а причините остават неизвестни, отбелязва изданието.

Сред "най-забележимите загуби" се споменават Сергей Кривенко от управата на международното правозащитно сдружение "Мемориал", Елла Полякова - лидер на движението "Войнишки майки от Санкт Петербург" и основателката на движението за изборен мониторинг "Голос" Лилия Шибанова. Темата за изборните нарушения, дейно разработвана в СПЧ от Шибанова, съвсем очевидно дразнеше администрацията.

В състава на Съвета остават лоялни към властта експерти, с които Шибанова влизаше в "доста ожесточени спорове", коментира съпредседателят на "Голос" Григорий Мелконянц.

"Според мен съветът се отърва с малко", смята обаче председателят му Михаил Федотов, запазил своя пост. По думите му органът остава свободомислещ и запазва способността да разсъждава независимо. Федотов изразява и надежда ротацията в СПЧ да стане редовно явление - да си тръгват хората, които странят от работа. Президентът Путин ще има среща с новия състав на Съвета на 11 декември - в навечерието на Деня на конституцията, пише "РБК", цитиран от Би Би Си.

СПЧ винаги е служел "за изпускане на парата", но досега в него имаше по-ясен баланс между лоялисти и либерали. Последната ротация засили либералното крило и днес Съветът изглежда сякаш по-опозиционен, твърди пред вестника политологът Николай Миронов.

"СПЧ дава на руската власт възможност за диалог с активисти на опозицията и е допълнителен канал за сигнали по повод нарушения на човешките права", посочва политтехнологът Дмитрий Фетисов.

Но добавя, че трудно би си припомнил нашумели примери за успешна дейност на Съвета през последните години. Ще може ли СПЧ да промени нещата в Русия? "Това зависи от активността на новите му членове и желанието им да се занимават с правозащитна дейност в рамките на диалог с Кремъл", резюмира Фетисов.

Реалното влияние на Съвета върху решенията на руската власт не е голямо, изтъква Николай Миронов. Политологът Константин Калачов също не очаква ефективни и ярки действия от президентския орган.