Това се прави, за да има основание Доналд Тръмп да потърси начин за подобряване отношенията с Русия, съобщи "Блумбърг", като се позова на 4 източника. В този дух е и отложеното с месец разглеждане на ответните руски санкции срещу САЩ.

Владимир Путин е приел като позитивен сигнал относителната ограниченост на американските удари срещу Сирия. Информиран източник посочва ,че в Кремъл са били бесни от ярост след непремерените изявления на руския посланик в Ливан Александър Засипкин, който заяви, че Русия е готова да сваля американски ракети над Сирия.

Путин не губи надежда ,че Тръмп ще успее да спре постоянното влошаване на отношенията с Москва, особено след като бе поздравен лично от американския президент за победата на президентските избори на 18 март. Друг тълкуван като положителен сигнал от Вашингтон е и отлагането на нови американски санкции срещу Русия за ролята й в Сирия и подкрепата на Асад.

"Владимир Путин е готов на многочислени и сериозни отстъпки пред Запада, но това не трябва да изглежда като че ли губи войната. Той добре разбира, че Русия не може да се конкурира със САЩ, ЕС, Япония, Канада и другите икономически развити държави и не иска война с тях", казва Игор Бунин, президент на руския "Център за политически технологии".