Централното разузнавателно управление на САЩ увеличи усилията си да убеждава руснаци да издават държавни тайни с емоционално видео в Телеграм в понеделник, насочено към недоволните от управлението на президента си Владимир Путин, предаде АФП.

Социалната медийна мрежа е много популярен източник на нефилтрирани новини в Русия.

Краткото видео показва руско семейство с дете, които изпитват очевидни житейски проблеми, питайки се за това ли са мечтали. Съветът към тях е да предприемат действия, за да подобрят нещата - да предоставят информация на ЦРУ и да продължат същевременно да бъдат руски патриоти.

Видеото е придружено от текст с инструкции как да направят това, използвайки браузър Тор за достъп до т.нар. тъмна мрежа (dark web) и инструменти за кодиране, които щели да осигурят защитата им.

"ЦРУ иска да знае истината за Русия и търси хора, на които да разчита да ни кажат истината. Вашата информация може да бъде по-ценна, отколкото смятате", се казва във видеото.

То е публикувано и в други социални медийни платформи, включително YouTube, Twitter, Instagram и Facebook.

Според служители на ЦРУ, участващи в проекта, инвазията на Русия в Украйна е създала историческа възможност "руснаците да дойдат при нас и да доставят информация, от която Съединените щати се нуждаят", съобщава Си Ен Ен.

"Искахме да предадем на руснаците на собствения им език, че знаем през какво преминават", казва служител на ЦРУ, който говори при условие за анонимност, за да обсъди чувствителния проект.

По думите му, видеото "в никакъв случай" няма за цел да подпалва или да подхранва безредици сред по-широкото население - където руският президент Владимир Путин все още се радва на високо ниво на подкрепа, а по-скоро е насочено към лица, които може да са на оградата, и "демистифицира" процесът на свързване с ЦРУ. В него не се споменава Путин или дори войната в Украйна, отчасти защото би било "излишно", но и защото от ЦРУ твърдят, че се основава на "вечни" теми, които отдавна са убедили недоволните руснаци да се обърнат към ЦРУ.

Видеото се опитва да апелира към руския патриотизъм като в него се цитират руските класици Лев Толстой и Фьордор Достоевски. Шпионската агенция смята, че това, с което може да убеди руснаците да станат активи, е съмнение, липса на цел и потисничество.

"Ще живеем достойно, благодарение на моите действия", казва разказвачът на руски, докато жена в колата си използва телефона си, за да се свърже с ЦРУ, преди да се появят логото на агенцията и инструкциите за контакт.

Емоционалното двуминутно видео показва различни руснаци, които водят живота си, като изглежда, че обмислят важни решения. Темата за семейството минава навсякъде, показвайки младо момиче в болнично легло с дама, която изглежда е нейната майка. Целевата аудитория е ясна: жена работи на нещо, което изглежда като правителствен компютър, а мъж влиза в правителствена сграда, показва личната си карта, преди да седне на бюро, пълно с файлове.

Видеото от понеделник отразява едно по-откровено послание на ЦРУ в социалните медии от преди година - два месеца след войната в Украйна.

Много неща се случиха за една година на война, казват служители на ЦРУ, като отбелязват репресиите срещу гласовете на опозицията, независимата журналистика и мобилизирането на още стотици хиляди руски мъже, изпратени на фронта.

"Военните [на Путин] продължават да търпят тежки загуби в жива сила и техника. Когато той предприе частична мобилизация в края на миналата година, много повече руснаци на военна възраст избягаха от страната, отколкото Кремъл успя да събере и изпрати на фронта като пушечно месо", каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в реч миналия месец.

"Недоволството от войната ще продължи да разяжда руското ръководство под постоянната диета на държавната пропаганда и практикуваните репресии."

Целта на видеото е набор от руснаци, за които ЦРУ смята, че са хиляди или дори десетки хиляди - в Русия и в чужбина - които биха могли да имат ценна информация за споделяне. Лица, които са извън ежедневната конкуренция "шпионин срещу шпионин" на американските и руските служби за сигурност и разузнавателни агенции, казват служителите, които работят в области като киберсигурност, технологии, финанси, военни и дипломация. Много от тези хора може да не знаят как да се свържат с ЦРУ или просто да не знаят, че това, което знаят, представлява интерес, казват от разузнавателната агенция. Според тях, успехът, който са постигнали с по-ранните усилия от изминалата година да се опитат да накарат руснаците да се свържат с ЦРУ, е бил достатъчно добър, за да ги насърчи сега да направят по-агресивен тласък с видеото.