Посланичката на САЩ в Москва Лин Трейси посети днес бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, който излежава 16-годишна присъда за шпионаж в Русия. Това съобщи американското посолство в Москва, цитирано от Франс прес и БТА.

"Днес посланик Трейси посети Пол Уилън" в неговата наказателна колония номер 17 в Мордовия, в Централна Русия, се казва в изявление на дипломатическата мисия на САЩ в "Teлеграм".

Това посещение идва около две седмици след друго, направено от Трейси при намиращия се в ареста американски журналист Еван Гершкович, който също е обвинен в шпионаж.

САЩ упрекнаха Русия в края на април, че е "взела за заложници" тези двама мъже, които Вашингтон смята за невинни.

"Пол е несправедливо хвърлен в затвора в Русия от повече от четири години и освобождаването му остава основен приоритет" за Вашингтон, се казва в изявлението на посолството.

"Правителството на САЩ ще продължи да поддържа връзка с руските власти по неговия случай, за да постигне връщането на Пол у дома възможно най-скоро", добавя дипломатическата мисия.

Бившият подофицер от морската пехота, 53-годишният Пол Уилън, е бил охранител в американска компания за продажба на авточасти, когато е арестуван в Москва през декември 2018 г., преди да бъде осъден през юни 2020 г. на 16 години затвор.

Той винаги е определял обвиненията срещу себе си в шпионаж като изфабрикувани, припомня Франс прес.

САЩ и Русия се обвиняват взаимно в задържането на граждани на другата страна за политически цели. През последните години са извършени няколко размени на затворници.

Миналия декември американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, която беше арестувана в Русия през февруари по обвинения в притежание на канабис, беше разменена за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежаваше 25-годишна присъда в американски затвор.

През април 2022 г. бившият американски морски пехотинец Тревър Рийд, осъден на 9 години затвор в Русия за насилие срещу полицаи, което той отрича, получи освобождаването си срещу това на руския пилот Константин Ярошенко, задържан в САЩ от 2010 г. за трафик на наркотици във връзка с колумбийските партизани от "Революционните въоръжени сили на Колумбия - Народна армия" (ФАРК).

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза днес пред Си Ен Ен, че има също "оферта на масата за Пол (Уилън)" с оглед на възможната му размяна. "Ще призовем руснаците да приемат това предложение, за да можем да го измъкнем оттам", добави той.