Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган действително имат намерение да разговарят скоро, но точната дата на срещата все още предстои да бъде съгласувана, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Той каза това, след като бе помолен да коментира съобщение на Анадолската агенция за предстояща среща между двамата лидери този месец. Според турската медия срещата ще се състои в Русия, където Ердоган планира посещение през януари.

Тема на разговорите се очаква да бъдат обстановката в Сирия, покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400, двустранните отношения и регионални въпроси, посочи още Анадолската агенция.

По думите на говорителя на Кремъл лидерите са се уговорили за скорошна среща, но към момента нейната дата не е конкретизирана.

Анадолската агенция напомня, че през 2018 г. двамата президенти се срещнаха лично 7 пъти, а по телефона разговаряха 18 пъти. Отделно лидерите на Турция и Русия се видяха и на шест срещи на върха.

В края на декември на посещение в Русия бе турска делегация, в която присъстваха министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и министърът на отбраната Хулуси Акар, началникът на разузнавателната агенция МИТ Хакан Фидан и президентският говорител Ибрахим Калън.