Лидери на германската популистка партия Алтернатива за Германия (АзГ) отправиха послания против исляма пред събралите се в Берлин хиляди техни поддръжници, носещи германски знамена, предаде ДПА.

В началото на манифестацията представителката на партията Беатрикс фон Щорх заяви пред 2000 поддръжници, че "управлението на този ислям в Германия е просто зло".

Тя каза, че Месут Йозил, футболист от германския национален отбор, "въпреки германския си паспорт, не е германец". Футболистът от турски произход беше подложен на критики, защото се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и подписа тениска.

Крайнодесните призова Ангела Меркел да си ходи

Снимка: БТА

Поддръжниците на АзГ носеха германски знамена, плакати с надпис "Без ислям в Германия" и скандираха "Меркел трябва да си ходи", докато се придвижваха към Брандебургската врата, отбелязва Асошиейтед прес.

По данни на германската полиция в шествието на АзГ участват няколко хиляди души. Различни групи, организиращи контрапротести, са привлекли по няколко хиляди поддръжници. Около 2000 полицаи от цяла Германия са разположени по места, за да предотвратят сблъсъци.

Шествието премина през града

Снимка: БТА

АзГ спечели 12,6 на сто от гласовете на последните парламентарни избори и е една от четирите най-големи опозиционни партии, припомня АП.