Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) достигна нов исторически връх по популярност, показват последните проучвания на общественото мнение, проведени от държавната телевизия А Ер Де, предаде ДПА.

Партията бележи подобрение в резултатите си с два процента, което означава, че 20% от всички анкетирани я подкрепят, показва проучването днес. Това би я направило втората по сила партия в страната в момента.

Други социологически агенции също наскоро съобщиха за нарастващия рейтинг при проучванията за антиимигрантската партия, като числата са между 17 и 21%, информира БТА.

AзГ традиционно е в периферията на германската политика. Напоследък обаче в Германия се разрази интензивен политически дебат за възхода на крайната десница.

"Алтернатива за Германия" спечели първите си избори за областен управител в провинция Тюрингия през юни, когато Роберт Зеселман беше избран в Зонеберг. Той е първият кандидат на AзГ, който печели подобни избори.

Миналата седмица това беше последвано от първа победа при спечелването на кметско място в малък град в близката провинция Саксония-Анхалт.

Тюрингия и Саксония-Анхалт са две от шестте германски провинции, които съставляват бившата комунистическа Източна Германия - регион, в който по принцип има по-висока подкрепа за крайната десница.

Германските консервативни християндемократи (ХДС) заедно с баварския Християнсоциален съюз (ХСС) имат най-висок дял в проучването на A Ер Де - 28 %, с един процентен пункт по-малко от преди.

Популярността на социалдемократите (ГСДП) остава непроменена - 18%, а Зелените отбелязаха с 14% най-слабия си резултат от септември 2018 г. насам.

Либералните Свободни демократи (СвДП) и твърдолинейната Левицата съответно отбелязаха подкрепа от 7% и 4%.