Мнозинството делегати на конгреса на "Алтернатива за Германия" (АзГ), който се провежда в Дрезден, се обявиха за излизане на страната от ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Резолюцията с това решение бе подкрепата от над 550 делегати от общо близо 600 според предварителните съобщения.

Според нас е необходимо Германия да излезе от ЕС и да се създаде ново европейско икономическо пространство, което да преследва общи интереси, се посочва в резолюцията.

Представители на други партии подложиха на критика този вот. Излизането на Германия от ЕС би било край на ЕС и вътрешния пазар, който е важен за износа ни, написа в Туитър заместник-председателят на групата на Свободната демократическа партия в Бундестага Александър граф Ламбсдорф. Той обвини "Алтернатива за Германия" в "глупав национализъм".

АзГ е най-голямата опозиционна политическа сила в Бундестага, но другите партии отхвърлят възможността да се коалират с нея след изборите през септември.

"Ние сме партията на средната класа, както и на квалифицираните работници", казва преди заседанието съпредседателят на партията Тино Крупала.

Основана през 2013 г., АзГ премина през години на хаос, в които крайните й десни крила влизаха в сблъсък с по-умерените. Стигна се до изключвания на членове, тема, която вероятно ще бъде повдигната отново на конгреса, отбеляза агенцията.

В навечерието на конгреса водачът Йорг Мойтен заяви, че жаждата за нормалност е кампания, зад която може да застане цялата партия, имайки предвид различните течения в нея. Мойтен каза, че често чува на улицата хората да говорят, че нищо вече не е нормално. Като пример той цитира отрицателните лихвени проценти, противоречащото на нормите използване на граматичния род в езика, престъпните кланове и сексуалното образование за съвсем малки деца.