Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" избра днес двама видни свои членове, които да я ръководят през следващите две години. До избора на ново ръководство се стигна, след като през януари един от съпредседателите на партията се оттегли, заявявайки, че прекалено се е радикализирала, предаде Асошиейтед прес. Йорг Мойтен, който е и евродепутат, излезе от ръководството, като предупреди, че ако следва сегашния си курс, АзГ рискува да изпадне в пълна изолация и да стане още по-крайна.

Днес делегатите на конгреса, заседаващ в Риза, гласуваха партията да се ръководи от другия си съпредседател Тино Крупала, и от шефката на парламентарната й група Алис Вайдел.

Мойтен е третият лидер на партията, оттеглил се от ръководството след основаването й през 2013 г. Всички, отказали се от ръководството й, обясняваха решението си с екстремистките тенденции в партията, заради които тя попадна и в полезрението на германското контраразузнаване. Първоначално създадена като опозиция срещу европейската валута, през 2015 г. АзГ отиде силно вдясно, печелейки от антиимигрантските настроения и за пръв път влезе във федералния парламент през 2017 г. Напоследък тя открито се обяви срещу почти всички противоепидемични ограничения и западните санкции срещу Русия, наложени заради войната в Украйна. На националните избори миналата година тя получи малко над 10 на сто от гласовете.

На конгреса днес бе гласувано и за промяна на статута на партията, така че в бъдеще тя да се ръководи само от един лидер. Предложението бе подкрепено от Бьорн Хьоке, лидерът на партията в провинция Тюрингия, един от най-крайнодесните политици в АзГ, изповядващ ревизионистични идеи за нацисткото минало на Германия, отбелязва АП.