Победител в проведените вчера парламентарни избори в Хамбург са социалдемократите, които получиха 39 процента, макар че снижиха малко гласовете си в сравнение с предишния вот. Истински триумф обаче постигнаха Зелените, които удвоиха резултата си, и с над 24 процента явно ще бъдат коалиционен партньор на ГСДП в бъдещото управление на "свободния ханзейски град Хамбург", който е и федерална провинция. Християндемократите остават трети със спаднала електорална подкрепа, Лявата партия повиши малко резултата си и се класира четвърта.

АзГ, която за пръв път влезе в западногермански парламент тъкмо в Хамбург преди пет години, сега изгуби подкрепа. Мнозинството наблюдатели сочат две причини за това: политическия хаос, който предизвика тази партия след изборите в Тюрингия, и терористичния акт в Ханау миналата седмица.

Според едно допитване 60 процента от германците смятат, че АзГ носи част от отговорността за убийствата, които извърши в Ханау един мъж с крайно десни, расистки и ксенофобски възгледи. Тъкмо тази партия трови обществената атмосфера в Германия и подготвя почвата за атентати като този от миналата седмица - такива бяха преобладаващите политически коментари след кръвопролитието.

В интерес на истината трябва да се каже, че АзГ не призовава открито към насилия или издевателства срещу чужденци. Но политическите ѝ опоненти и редица политолози твърдят, че ксенофобската ѝ реторика и непрестанните предупреждения за някаква хипотетична "ислямизация" на Германия всъщност напомпват у много хора страхове и омраза.

В Хамбург АзГ разчиташе на по-добър резултат, макар че в Северна Германия тази партия открай време печели избиратели доста по-трудно, отколкото на изток и на юг. Първите коментари след вчерашното гласуване търсят някаква тенденция в национален мащаб - и я откриват именно в резултатите на АзГ.

В "Бадише Цайтунг" например четем:

"Няма природен закон, според който популистите и десните екстремисти печелят все повече подкрепа. Те могат да бъдат изтикани в периферията. Тъкмо това е посланието на тези избори."

А за обществено-правната медия АРД Сабине Хенкел пише:

"Избирателите в Хамбург си казаха думата. Огромното мнозинство от тях гласува срещу АзГ. Избирателите залагат на партии, които мислят за бъдещето, които се борят за околната среда и опазването на климата, които искат градът да бъде добро място за живеене. Хамбург може да бъде първопроходец, да, трябва да бъде първопроходец и алармен сигнал за всички онези, които хранят симпатии към АзГ. Пък и за онези, които досега са стояли настрана. Защото всички носят отговорност. Всички решават и трябва да се намесват. АзГ не е масова партия, тя е котило на разрушителни сили, дори на десни екстремисти. Нека да ги изолираме."

Текстът е публикуван на www.dw.com