Кралски указ, който отменя десетилетната забрана на жени да управляват превозно средство, влиза в сила от днес в Саудитска Арабия, съобщи саудитският тв канал "Ал Ехбария".

Снимка: БТА

"Сега всяка жена има правото да шофира кола навсякъде в кралството", се казва в изявление на говорителя на пътната полиция полковник Сами бин Мохамад, разпространено от телевизията.

Снимка: БТА

Някои жени, нетърпеливи да се възползват от възможността, седнаха зад волана още в първите минути след полунощ срещу неделята. Една от тях - 30-годишната Уала Абу Негъм - каза за ДПА: "Най-сетне мога да посетя своите роднини, без да моля съпруга си да ме закара", предаде БТА.

След това тя потегли по улица в столицата Рияд с автомобила на мъжа си, тъй като още не си е купила свой...

Снимка: БТА

Саудитската принцеса Рим ал Уалид бен Талал също стана една от първите жени в страната, възползвали се от даденото им право, като се разходи по улиците на столицата Рияд. За това съобщи баща й - принцът милиардер Уалид бен Талал в Туитър.

"Най-накрая! За пръв път дъщеря ми Рим вози мен и внуците по улиците на Рияд", съобщи той в Туитър и пусна двуминутен запис на съвместното пътуване.

Племенникът на крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд публикува на официалния си сайт открито писмо, в което подкрепи решението на ръководството да позволи на жените да седнат зад волана. Принц Бен Талал подчерта, че отмяната на забраната е важна за обществото и икономиката на Саудитска Арабия.

Студентка се учи да шофира на симулатор в университета "Принцеса Нора"

Снимка: БТА

 До днес Саудитска Арабия беше единствената страна в света, където жените нямаха разрешение да шофират и подлежаха на наказание, ако го правят.

На 26 септември миналата година кралят подписа указ, който влезе в сила сега. В началото на юни властите започнаха да издават книжките. Освен това беше приет закон, защитаващ правата на шофьорките и целящ да предотврати тормоз, припомня ТАСС.