Саудитска Арабия е в състояние да се справи с последствията от атаките през уикенда срещу националната петролна компания "Арамко", които са заплаха не само за икономиката на страната, но и за световния петролен пазар, каза днес саудитският крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Монархът отбеляза, че кралството "ще защитава своята земя и жизненоважните обекти на страната от всякакви заплахи, откъдето и да идват".

В правителствена декларация, публикувана от саудитските държавни медии, се призовава международната общност "да поеме своята отговорност чрез заклеймяване на извършителите", предприели тази "подла атака", и ясно да се опълчи срещу онези, които стоят зад нея. Правителството повтори своите обвинения, че при атаката срещу най-голямата петролна рафинерия в страната са били използвани ирански оръжия, но не се дават повече подробности.

Саудитска Арабия няма да добива около три милиона барела петрол дневно в продължение на месец, като това е половината от общия обем, чието производство е възпрепятствано от атаките срещу големи петролни съоръжения в страната, съобщи междувременно Франс прес, цитирайки доклад на компанията за анализи Ес енд Пи Глобал платс (S&P Global Platts).

В събота през нощта предприятия на петролния гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) в източната част на Саудитска Арабия бяха атакувани от 10 безпилотни летателни апарата. Йеменските бунтовници хуси поеха отговорността за нападенията. Засегнат е най-големият в света нефтопреработвателен комплекс край град Абкаик, където има много западни специалисти, а също и нефтопреработвателният завод в района Хурайс, където се намира второто по-големина петролно находище на кралството, припомня ТАСС. След нападенията избухна силен пожар.

Атаките предизвикаха съкращаване на добива на Саудитска Арабия с 5,7 милиона барела дневно, което е 6 процента от световното производство.

Сауди Арамко уведоми някои клиенти за отсрочка на по-рано планираните доставки заради проблемите, свързани с нападенията, съобщи агенция Булмбърг, цитирана от ТАСС.