Това заяви пред журналисти в Будапеща руският министър на енергетиката Александър Новак, като понижаването той аргументира с певтиняването на петролните продукти, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Новак обаче отбеляза, че в абсолютно изражение крайната цена в сравнение с първото тримесечие на 2015 година, когато действа отстъпка, може да бъде дори по-висока.

Цената на газа за Украйна през първото тримесечие е 329 долара за 1000 куб. метра, но тя е формирана с отчитане на отстъпка от 100 долара поради липса на износно мито, припомня ТАСС.

Отстъпката действа до 1 април според постановление на руското правителство в рамките на "зимния газов пакет", при който цената за първото тримесечие не трябва да е над 365 долара за 1000 куб. метра.

Новак съобщи също така, че засега няма никакъв напредък в преговорите с Украйна за изплащане на газовия й дълг (над 5 млрд. долара). Той не изключи възможността от досъдебно уреждане на проблема. Според него преговорите трябва да продължат до процедурата на арбитраж.

Според някои съобщения Арбитражният съд в Стокхолм може да започне фактическото разглеждане на делото не по-рано от началото на 2016 година, а резултат може да се очаква не по-рано от втората половина на идната година.

Възможността за продължаване на действащия или сключване на нов руско-унгарски договор за доставка на газ е сред основните теми при днешното посещение на президента Владимир Путин в Унгария.