Сърбия няма да подкрепи членството на Косово в ООН, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич след среща с министъра на външните работи на Кралство Швеция Тобиас Билстрьом, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Говорихме и за ситуацията в Косово и аз повторих, за да няма неяснота, позицията на Сърбия, че Сърбия ще изпълни обещаното, но няма да подкрепи членството на Косово в ООН и специализираните агенции и институциите на ООН. За това ясно информирах всички участници в преговорите и другата страна - Борел, Лайчак, Шолц, Макрон и Блинкън и всички по света, с които разговаряхме", изтъкна Александър Вучич, цитиран от БТА.

"Нещата вървят така - днес се навършват 10 години от Брюкселското споразумение. Вие сформирате Съюз на сръбските общини със съществени правомощия, а когато направите това, Сърбия ще изпълни своята част от работата. Но в това няма игра, вие трябва да го изпълните и едва когато го изпълните, тогава ние ще изпълним своята част", ​​посочи Вучич.

Може би в знак на добра воля ще направим нещо едностранно, заяви Вучич, но това няма нищо общо със задължението на Прищина да изпълни напълно договореното, подчерта той.

Министърът на външните работи на Кралство Швеция Тобиас Билстрьом заяви, че е обсъдил с президента Вучич, наред с други неща, нормализирането на отношенията между Белград и Прищина и подчерта, че Европейският съюз очаква всички клаузи на споразумението, постигнато в Охрид, да се реализират.

На пресконференция след срещата с Вучич Билстрьом каза, че Сърбия принадлежи към ЕС, който е и най-големият търговски партньор на страната и че няма други алтернативи освен европейския път.

"Шведското председателство държи Западните Балкани високо в дневния ред, Сърбия е първата при посещенията в тези страни. Руската инвазия в Украйна фундаментално промени сигурността на Европа и очаквам нашите партньори да се синхронизират с нас. Страните в региона са съществени партньори в усилията за поддържане на стабилна Европа", заяви Билстрьом.

Той посочи, че посещението му е отражение на силните връзки между Сърбия и Швеция и припомни, че около 130 000 сръбски граждани работят в тази страна, а около 10 000 граждани са наети в шведски компании в Сърбия.

Той добави, че е обсъдил и текущите реформи и проблеми с Вучич, върховенството на закона, свободата на медиите.

"Важно е Сърбия да се синхронизира напълно с ЕС", подчерта Билстрьом.