Според органите на реда министър-председателят е действал „против публичния интерес“.  

Решението за официално повдигане на обвинение на 68-годишния Нетаняху обаче сега зависи от главния прокурор Авишай Манделблит, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес и БТА. Министърът на правосъдието Аелет Шакед вече заяви, че дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка.

По първото разследване Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър или холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Получил от него подаръци за повече от 100 000 долара, а в замяна лобирал за закон, който освобождава за 10 години от данъци завърналите се в Израел евреи. Според полицията броят на подаръците, които премиерът е получил откакто е встъпил в длъжност, се е увеличил значително, достигайки размер от 1 милион шекела (300 000 долара).

Полицията също така прецени, че има корупция по повод тайно споразумение, което Нетаняху се е опитал да сключи със собственика на в. "Йедиот ахронот", за да бъде положително отразяван. 

Самият Нетаняху нарече обвиненията безпочвени и заяви, че няма да подаде оставка.

Нетаняху беше премиер на Израел от 1996 до 1999 г. и отново пое поста през 2009 г. Той е министър-председател общо повече от 11 години.