Според в. "Ромъния либера" в престъпленията са замесени сестрата на Понта и нейният съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на министър-председателя - депутатът Себастиан Гица, пише БГНЕС.

Всички те вече се разследват от прокурорите на Националната агенция за борба с корупцията. В престъпната мрежа са замесени и полицаи.

Вчера са обискирани офисите в Букурещ на всички замесени в корупционната схема за източване на еврофондове и данъчни измами. Те са били разпитване близо 20 часа.

Едно от престъпленията е свързано с изграждането на канализация в румънския град Комарник на стойност от 10 милиона евро с евросредства.

Вижте снимки >>>

За по-малко от година Румъния постигна сериозни успехи в борбата с корупцията и е с няколко обиколки пред България в извършвания от ЕС механизъм за наблюдение в областта на правосъдието.

Преди дни бившата министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи бе осъдена на 5 години затвор заради злоупотреби със служебно положение.

Бившата министърка на регионалното развитие и туризма на Румъния Елена Удря бе задържана по обвинения в корупция, пране на пари и злоупотреби. 41-годишната Удря бе министър от 2009 до 2012 г.  Прокуратурата я обвинява, че е създавала незаконни схеми за програмно осигуряване на училищата в Румъния.

Малко преди това бе арестуван бившият министър на икономиката Адриан Видяну, заподозрян за съучастничество в злоупотреба с власт в хода на голям индустриален скандал, в който е замесена и бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура.
Видяну бе министър на икономиката от 2008 до 2010 г., той е и бивш кмет на Букурещ и един от ръководителите на Либерално-демократическата партия.

Решението за ареста му е последното от разследването на голямата афера за продажба на природен газ на преференциални цени, довела до загуби за държавата от 130 милиона долара според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (DIICOT).

Срещу доста видни личности в Румъния, бивши министри, бизнесмени и дори бившата ръководителка на DIICOT Алина Бика има подозрения, че са замесени пряко или косвено в аферата.

Миналата година 9 бивши румънски министри бяха заподозрени в корупция и пране на пари в разследване във връзка с предоставянето на договори в технологичната област от 2001 г., съобщи Прокуратурата за борба с корупцията (DNA).

Сред подозрителните договори е споразумение за лицензи за продукти на Майкрософт, сключено между румънското правителство и Fujitsu Siemens Computers, смятана по онова време за единствен дистрибутор на продуктите.

Според DNA "от 54-те милиона долара, платени от правителството, 20 милиона са били комисионни, поискани от участващите в договора хора, както в рамките на министерствата, така и в частните компании".