Спешни финансови помощи за семействата и за фирмите - това се опитва да организира в момента правителството на Италия. Обаче една друга структура е много по-бърза в това отношение...

"Организираната престъпност разполага с неограничено количество пари. И започна да ги влага в подпомагането на фирмите и частните лица много по-рано. Държавата, колкото и да бърза, има нужда от време за съответните процедури. Докато организираната престъпност действа веднага и без никакви правила" - обяснява Аннапаола Порцио, извънредна комисарка за борба срещу мафията към италианското правителство.

Тя припомня, че финансово закъсали фирми открай време за любима цел на мафията.

Изгодни и бързи кредити за закъсали фирми

Обикновено нещата се развиват така: мафиотите първо предлагат изгодни кредити, после започват да задушават фирмата с непосилни финансови изисквания. А накрая си я присвояват. В момента много предприемачи са в крайно затруднено положение, защото фирмите им не работят заради кризата с коронавируса, казва антимафиотката.

И добавя: "Фирмите нямат оборот и оборотни средства, а това е направо подарък за организираната престъпност."

За мафията целият сценарий е идеален - хем фирмите нямат пари, хем държавата бави помощите, обяснява и Паскуале Анджелосанто, генерал от карабинерите. Той казва още:

"Специално в туристическия бранш, в ресторантьорството и в гастрономията редица фирми могат да се изкушат да взимат пари от мафията, ако държавата не им помогне. С надеждата, че по-късно все някак ще нагласят нещата. Обикновено обаче илюзиите не се осъществяват, фирмите не съумяват да върнат дълговете си и да се освободят от неудобните си партньори."

Опасност от социален протест

Генералът предупреждава, че опасността за бизнеса дори ще нарасне след края на кризата. Анджелосанто казва и още нещо очевидно: В момента социалната ситуация на хората е такава, че мафията може да се възползва.

Той дава пример с Палермо, където недоволни хора взимат стоки от супермаркетите, които не желаят да плащат:

"Непрекъснато трябва да внимаваме, за да не доведе ситуацията до социален протест, който мафията може да инструментализира. Особено в Южна Италия хората имат сериозни проблеми, които още повече се задълбочават от сегашното прекратяване на икономическата дейност."

Енца Рандо от антимафиотската инициатива "Либера" е забелязала, че в моменти на затруднения организираната престъпност първоначално се опитва да се намеси по привидно съвсем безобиден начин: "Например, раздават храна на хората по домовете им. Ние можем да се подиграваме на такива действия, но именно по този начин мафията печели одобрение. Нейните членове се оказват добри хора, благодетели."

Мафията раздава храна и други благодеяния

През последните години твърдите мерки на полицията, но и действията на гражданските инициативи успяха да притиснат мафията до стената в редица южноиталиански региони. Сега обаче тя се завръща - примерно с безплатната храна, която уж най-безобидно раздава в региони като Кампания и Ломбардия, обяснява Енца Рандо. "Често пъти храна раздават лица, извършили в миналото тежки престъпления и принадлежащи към мафиотски фамилии. С тези си действия те се опитват да се представят като някакъв вид социално подпомагане."

Италианското правителство все още обсъжда проекта за допълнителни социални помощи заради кризата. Тези пари трябва да подпомогнат особено хората, които нямат редовна работа и в момента са останали съвсем без доходи. Добре е тези хора да получават помощ от държавата, а не от мафията, констатира в края на репортажа си кореспондентът на ARD Йорг Зайселберг.

Текстът е публикуван на www.dw.com