Италианската мафия е като "тръстиката, която се огъва, но не се чупи", тя се адаптира към кризата, причинена от пандемията от Ковид-19: генералът от карабинерите Джузепе Говернале не си прави никакви илюзии, пиат Любомир Милашин и Ела Иде от Франс прес.

Този 62-годишен сицилианец е бившият командващ на карабинерите на острова. В момента той оглавява Дирекцията за антимафиотски разследвания, която координира и контролира всички провеждани в Италия разследвания срещу организираната престъпност.

"Опитът ни казва, че италианската мафия има способността да използва това, което изглежда като заплаха, за да го превърне във възможност", обяснява той пред АФП.

"Мафиотите ще преминат към режима на оцеляване на мафията в трудни времена, който може да се резюмира така: тръстиката се огъва, но не се чупи. Мафията изхожда от принципа, че това е преходен момент, през който трябва да издържи, като прави по-малко бизнес, но тя вече наблюдава внимателно началото на процеса на икономическо възстановяване ", предупреждава високопоставеният офицер.

"Какво можем да очакваме? Че трудният момент може да приключи през май-юни, след което икономиките на Италия, Франция, Германия ще трябва да подновят работа. Именно тогава мафията ще опита да се намеси защото в периодите на възстановяване ще се гледат малко по-малко бюрократичните процедури", прогнозира началникът на италианската Дирекция за антимафиотски разследвания.

"Те ще търсят пропуските в системата. Икономическото възстановяване след коронавируса ще бъде много голямо събитие. Ще се въртят огромни суми пари и нашата цел ще бъде да намерим баланса между изискванията на възстановяването и борбата срещу проникването на мафията", обяснява генералът.

"Ние си даваме сметка, че ще има опити за проникване, мафията винаги е една стъпка напред. Тя със сигурност вече подготвя планове да се възползва от ситуацията, но ние също имаме създаден по този случай план срещу тях", казва Говернале.

 Мафиотските процеси спират

"Работата ми като прокурор е по-трудна в тези времена на коронавирус и процесите на стотици обвиняеми (по свързани с мафията престъпления - бел. АФП) са спрени", заявява пред АФП Никола Гратери, прокурор от Катандзаро, столицата на област Калабрия, която е територия на могъщата Ндрангета.

Съдебните дела в Италия са почти спрени от началото на епидемията от Ковид-19, като съдилищата разглеждат само най-спешните случаи.

Журналистът Роберто Савиано, автор на книгата "Гомора", която разказва за неаполитанската мафия Камора и стана основа за едноименния сериал, смята, че "пандемията е идеална ситуация за мафията по една много проста причина".

"Когато си гладен, търсиш хляб и не гледаш кой ти го дава; ако имаш нужда от лекарство, плащаш го, без да гледаш кой ти го продава, искаш го и точка", пише той във вестник "Република".

"Сред играчите в това рестартиране ще бъде, за съжаление, и мафията", додава в статия за друг италиански всекидневник, "Стампа", Джузепе Пинятоне, бивш главен прокурор на Рим, пенсионирал се през май 2019 година.

Мафията първоначално ще опитва "да се разшири в сектори, където има традиционно присъствие", като строителството и боклука, след това ще финансира малки предприемачи, които ще бъдат "с вързани ръце", а после ще се стреми "да проникне в изпълнението на необходимите работи и инфраструктурните проекти. . ., финансирани от значителни държавни инвестиции", уверява той.

Трима мъже, двама от които са свидетели по процеси срещу мафията, също отправят предупреждение, в отворено писмо до президента на Републиката Серджо Матарела, за опасността малките предприемачи, изпитващи недостиг на средства поради предизвиканата от коронавируса криза, да се обърнат към мафията, за да получат нови средства, позволяващи им да продължат временно дейността си.

Малките предприемачи биха могли, "като жест на отчаяние", да се обърнат към единствените, "разполагащи в този момент с големи налични суми, членовете на организираната престъпност, която винаги е готова да прави бизнес на гърба на предприемачи, задушаващи се финансово, и без сигурни перспективи за възстановяване" на икономиката, пишат тримата мъже.