Пиратското нападение над плаващия под флага на Антигуа и Барбуда германски товарен кораб "Магелан стар" станало вчера, съобщава на своя сайт руското специализирано издание "Морски бюлетин", цитирано от БТА.

Екипажът, в който вероятно има и един българин, се е укрил в специално помещение. Тази нощ моряците са очаквали помощ от международните военноморски сили в района. Повече подробности не са известни.
Към края на юли екипажът на контейнеровоза се е състоял от 11 души - българин, поляк, украинец, двама руснаци и шестима филипинци.

В Министерство на външните работи на България все още няма официално потвърждение за пленен български моряк от сомалийски пирати. Това каза говорителят на МВнР Весела Чернева, цитирана от Агенция КРОСС. „Все още чакаме новини и официално потвърждение за случая от мисията на ЕС в Аденския залив „Аталанта”. Поддържаме връзка”, каза още тя.

Четири кораба с български моряци на борда бяха отвлечени от сомалийските пирати през последната година.
13 000-тонният автомобиловоз "Ейшън глори" бе похитен на 1 януари и освободен след плащане на откуп на 11 юни.

На 14 май пък беше освободен друг отвлечен кораб с 5 наши сънародници - "Сейнт Джеймс парк". Миналата година, пак през май, беше пуснат първият отвлечен плавателен съд с българи - "Маласпина касъл".

Все още в плен обаче остава танкерът "Панега" с 15 български моряци на борда. Корабът, който е собственост на Български морски флот, и бе похитен на 11 май.