Десетки души се удавиха, а други десетки се водят за изчезнали при преобръщането на корабче с туристи по време на буря край популярния тайландски туристически остров Пукет.

Тайландската спасителна служба използва хеликоптери за издирването на 23 души, изчезнали след потъването на корабчето, предадоха Ройтерс и ДПА. Тайландски правителствен служител заяви, че се опасява, че може да не бъдат открити други оцелели, което би означавало жертвите да достигнат близо 60 души.

Засега е потвърдена смъртта на 33 души, но тайландският флот съобщи, че водолази са забелязали "доста тела" в потъналия кораб "Финикс". Той се преобърна по време на буря със 105 души на борда, включително 93 китайски туристи и 12 тайландци, членове на екипажа и туристически гидове.

По телевизията бяха показани десетки водолази, издирващи изчезналите. Други спасители стоят в готовност на кей наблизо. Морето днес е спокойно, а небето - безоблачно. Според изявление на тайландската морска полиция, нейни водолази се гмуркат на дълбочина около 40 метра.

Представител на морския отдел на министерството на транспорта заяви, че вероятно няма шансове на корабчето да бъдат открити други оцелели. "Минаха един ден и една нощ", подчерта заместник-генералният директор на отдела Критпетч Чайчуай.

В момента в Тайланд дъждовния сезон е в разгара си. През периода от май до октомври в крайбрежните райони често има силни ветрове и неочаквани бури, особено по западното крайбрежие, където се намира остров Пукет.

Заместник-генералният директор на Туристическата полиция ген.-майор Сурачате Хакпарн заяви във Фейсбук, че туроператорите са били предупредени за лошото време и им е било казано да не излизат в морето, но те са извели чуждестранни туристи в океана. "Внимавайте, природата не е шега работа", подчерта той.

Вчера в района потъна и още един кораб с 41 души на борда, но всички бяха спасени.

Китайското посолство в Банкок съобщи, че е призовало тайландското правителство да положи всички усилия за издирването и спасяването на туристите и е изпратило екип в Пукет. Представители на консулството са на мястото на инцидента и помагат на китайските граждани.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан заяви, че ръководителите на страната, включително президентът Си Цзинпин, следят отблизо случващото се. Лу Кан изказа благодарност на Тайланд за активните усилия по издирването и спасяването на туристите.