Товарният кораб, който плаваше към Варна, но беше тежко засегнат от ракетен удар, изстрелян от хусите и изоставен от екипажа си, все още се носи неуправляемо по водата и може да бъде изтеглен към Джибути, съобщиха източници на Ройтерс, на която се позова БНР.

Екипажът на плавателния съд "Рубимар", плаващ под флага на Белиз, го напусна след като беше ударен от ракета в неделя. Моряците бяха спасени от друг търговски кораб.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират най-гъсто населените райони в Йемен, атакуват кораби в Червено море и протока Баб ел Мандеб в знак на солидарност с палестинското население по време на войната, която Израел води в Ивицата Газа.

Корабът "Рубимар" се пълни с вода и собствениците му проучват какво може да се направи, съобщи компанията за морска сигурност "Ел Ес Ес - САПУ". Плавателният съд е регистриран в Обединеното кралство. Компанията собственик и базираният в Ливан корабен мениджър не бяха открити за коментар.

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по 18 обекта на хусите, предаде същевременно Франс прес, цитирана от БТА.

Ударите бяха нанесени по осем отделни цели в Йемен в отговор на атаките, които те предприемат срещу кораби в Червено море, обяви Пентагонът.

Тези съвместни удари в Йемен са нанесени заедно с други страни, които оказват подкрепа за операцията срещу хусите - Канада, Австралия, Бахрейн, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия, се казва в изявление на Пентагона.

Телевизията на хусите "Ал Мазира" потвърди, че има нанесени такива удари по йеменската столица Сана, предаде Ройтерс. Според медията ударите в Сана са били девет.

Британското министерство на отбраната потвърди, че е участвало в съвместите удари с четири изтребителя "Тайфун" и два самолета за презареждане, предаде Франс прес.

Малко след съобщението за нанесените удари министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че "САЩ няма да се поколебаят да минат към действия, ако е необходимо, за да защитят живота на хората и свободната търговия", предаде Франс прес.

В съобщението на минисъра се казваше, че хусите ще понесат последствията от атаките си в Червено море и Аденския залив.

Същевременно хусите казаха, че са атакували петролен танкер в Аденския залив, предаде Ройтерс.

Според говорителя на хусите Яхия Сария става дума за танкера "Торм тор", плаващ под флага на САЩ.