Товарен кораб под флага на Белиз, пътуващ от Обединените арабски емирства за българското пристанище Варна, е бил подложен на атака в неделя в пролива Баб ел Мандеб, който свързва Аденския залив и Червено море и разделя Йемен от една страна и Джибути и Еритрея от друга, съобщи Ройтерс, като се позовава на британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey).

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) обяви, че е получила доклад за инцидент на 35 морски мили южно от йеменското пристанище Моха. Според информацията е била регистрирана експлозия в близост до кораба за общи товари, регистриран в Обединеното кралство и под управлението на ливанска компания. При взрива са били нанесени щети, но екипажът е невредим.

"Частично натовареният плавателен съд за кратко е намалил скоростта си от десет на шест възела и се е отклонил от курса, като се е свързал с военноморските сили на Джибути, след което се е върнал към първоначалния си курс и скорост", се казва в съобщението на "Амбри".

Рано сутринта в понеделник обаче UKMTO съобщи, че по сведения на военните власти екипажът е напуснал кораба, който е застанал на котва.

От средата на ноември йеменските бунтовници хуси предприеха многократни атаки с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море и Баб ел Мандеб, като твърдят, че действията им са в солидарност с палестинците във войната между Израел и "Хамас".