Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин във връзка със загиналите украински военни в Донбас, предава УНИАН, цитирана от Фокус.

Министерството на отбраната в Киев съобщи вчера, че в резултат от обстрел на силите на ЛДНР в района на Павлопол в Донбас са загинали четирима украински военнослужещи.

Разговорът между двамата президенти е проведен след съвещание на украинския държавен глава със силовите структури.

Зеленски е подчертал необходимостта от възможно най-скорошна среща на лидерите на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Германия, Франция) и от това "да се видим очи в очи и да прекратим тази война".

"Току що, днес сутринта, разговарях с президента Путин по този повод, позвъних му спешно и казах, че това (гибелта на украинските военни) не ни приближава към мира и ви моля много да повлияете на тази страна (Луганска и Донецка народни републики) да прекратят убийствата на наши хора", заяви президентът на Украйна.

"Вторият въпрос, който поставих е, че ние продължаваме разминирането и че трябва да съкратим от другата страна (времето за демонтаж на фортификационните укрепления) за строителството на мост в Станица Луганска. Още няколко въпроса, които повдигнах, са възвръщането на нашите пленници", добави Зеленски.

По неговите думи разговорът с Путин е бил дълъг. Украинският държавен глава добави, че руският президент му е обещал нещо, подробности за което ще бъдат разкрити по-късно.