В Австрия консерваторите на Себастиян Курц и партията на Зелените постигнаха споразумение за съставяне на правителство. То ще встъпи в длъжност вероятно във вторник, след като конгресът на Зелените одобри коалиционния договор, съобщи БНР.

Опазване на климата и на границите - това е компромисът, който постигнаха Народната партия и Зелените - две партии, които по темите климат и миграция са на диаметрално различни позиции. Старият-нов канцлер Себастиян Курц е категоричен, че Австрия ще продължи да има балансиран бюджет и да се бори с нелегалната миграция. „Успяхме да надградим минимално възможния компромис и да договорим правителствена програма, която съдържа най-доброто от двете партии“, заяви Курц.

Европейският съюз се провали в опита си да изработи обща европейска миграционна политика, каза още той при представянето на програмата на бъдещото коалиционно правителство. Акцент в работата му остава рестриктивната миграционна политика:

„За нас е важно да продължим досегашната политика срещу нелегалната миграция“, подчерта Курц.

В същото време бъдещият австрийски канцлер посочи, че ЕС трябва да засили охраната на външните граници. Неговите консерватори ще оглавят 11 министерства срещу 4 за Зелените.

Курц запазва основните ресори външна и вътрешна политика, както и финанси. А Зелените ще ръководят новото мегаминистерство на околната среда, социалното и правосъдното министерство, както и транспортното ведомство.

„Австрия трябва да се превърне във водещ световен пример за опазването на климата“, зададе друг приоритет на новия кабинет председателят на Зелените и бъдещ вицеканцлер Вернер Коглер. По думите му Австрия ще постигне климатичен неутралитет през 2040 г.

Експертен екип на двете управляващи партии трябва да изработи до 2022 г. кардинална данъчна реформа, която да отговори на предизвикателствата в опазването на климата. Очаква се данъчно облекчение за бизнеса като компенсация на въвеждането на данък върху въглеродните емисии. Това ще бъде първото правителство на Австрия между консерватори и Зелени на федерално ниво. До този кабинет се стигна след краха на коалицията на Курц с крайната десница миналата година.

„Историческо споразумение“ – така всекидневникът „Курир“ определя постигнатата сделка, докато левият „Дер Щандард“ описва новата коалиция като „дързък експеримент“ и „политическа авантюра“. Вестниците посочват, че пактът носи белега на консерваторите, като таблоидът „Остерайх“ определя Народната партия като „мощна, както никога досега“.

Това е първо включване на Зелените в австрийско правителство на национално ниво и в сложен брак между консерватори и еколози. Наблюдатели посочват, че Германия и други страни може да последват този пример в опит да бъдат избегнати все по-популистките гледни точки на гласоподавателите, които са и по-загрижени за климата.

На изборите през септември околната среда замени имиграцията като най-голямо притеснение на гражданите и даде на Зелените най-добрия им резултат от 13,9 на сто.

Народната партия взе 37,5%.

Втори са социалдемократите с 21,2%, следвани от Партията на свободата с 16,2 процента.

Около 280 делегати на Зелените трябва да дадат окончателно одобрение на споразумението за коалиция на партиен конгрес в събота. Новите съюзници имат мнозинство от 97 места в 183-местната долна камара на парламента.