Комисията в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваща щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г., оттегли призовката си до бившия президент Доналд Тръмп, тъй като приключва работата си и се готви да се разпусне следващата седмица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Конгресменът демократ от Мисисипи Бени Томпсън, който е председател на комисията, уведоми адвоката на Тръмп Дейвид Уорингтън, че оттегля призовката.

На последното си заседание през октомври Комисията изпрати писмо до адвокатите на Тръмп, призовавайки го да даде показания под клетва (първоначално до 14 ноември, но на 5 с.м. получи отсрочка). В призовката беше представено искане за редица документи, включително лични комуникации между бившия президент и членове на Конгреса, както и екстремистки групи.

Членове на комисията признаха обаче, че би било трудно това решение да бъде приложено на практика.

През ноември Тръмп обжалва решението на комисията. В жалбата юристите на Тръмп изтъкнаха, че досега в историята на САЩ няма случай, в който президент да е бил принуждаван да дава показания или да предоставя документи на разследващи.

Тръмп и юристите му окачествиха решението на комисията да оттегли призовката си като победа.

Комисията обаче смята, че е събрала "непреодолими доказателства", че Тръмп "лично е организирал" действия, насочени към отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г.

По принцип Тръмп може да се съобрази или да преговаря с комисията, да обяви, че няма да се отзове или въобще да не обърне внимание на призовката. Може също така да отиде в съда и да се опита да се противопостави.