Наградата се връчва на Сантос заради непоколебимите му усилия за прекратяване 50-годишната гражданска война в Колумбия, обяви Норвежкият нобелов комитет, цитиран от БТА. 

Сантос изигра водеща роля при сключването на споразумението за мир с марксистките бунтовници от Колумбийските революционни въоръжени сили /ФАРК/.

Договорът сложи край на войната между колумбийските власти и бунтовниците. Церемонията по подписването на документа се състоя на 26 септември в колумбийския град Картахена.

На 2 октомври колумбийците трябваше да гласуват на референдум дали приемат или отхвърлят мирното споразумение. На общонародното допитване договорът беше отхвърлен с малка разлика, припомня Франс прес.

Президентът Сантос започна преговорите, приключили с мирното споразумение между колумбийското правителство и ФАРК и непрестанно се стремеше да придвижи напред мирния процес, се казва в аргументацията на Нобеловия комитет по повод присъждането на наградата на Сантос.

Фактът, че мнозинството от гласоподавателите каза "не" на договора не означава обезателно, че мирният процес е мъртъв, допълва Нобеловият комитет.

Наградата е за колумбийския народ, който допринесе за този мирен процес и за онези, които представляват безбройните жертви на гражданската война в Колумбия, добавя комитетът.

Хуан Мануел Сантос заяви, че Нобеловата награда за мир ще спомогне за утвърждаване на мирния процес в страната му, посочи секретарят на норвежкия Нобелов комитет Олав Ньолстад, цитиран от Ройтерс.

"Той не можеше да сдържи радостта си. Беше много благодарен. Каза, че (наградата) има безценна стойност за утвърждаването на мирния процес в Колумбия", заяви Ньолстад пред Норвежката телевизия, след като е разговарял по телефона със Сантос.

Нобеловата награда за мир има парично измерение от 8 милиона шведски крони /930 000 долара/. Церемонията по връчването й ще е на 10 декември в Осло.

Гражданската война в Колумбия беше една от най-дългите в съвременната история. В нея загинаха най-малко 220 000 колумбийци. 6 милиона души бяха разселени заради конфликта. Тази година номинирани за Нобеловата награда бяха рекордните 376 физически лица и организации.

През последните години три пъти Нобелът за мир беше даден на няколко организации. През 2015 г. бе отличен т.нар. Тунизийски квартет за национален диалог, през 2013 г. - на Организацията за забрана на химическите оръжия, а през 2012 г. - на ЕС.

Сирийската доброволческа група "Белите каски", една от организациите, за които се говореше, че са в надпреварата за отличието, поздрави Сантос за победата му, предаде ДПА. "Поздравления за народа и президента на Колумбия. Искрено им желаем мир", написаха "Белите каски" в Туитър.

Кой е Хуан Мануел Сантос

Хуан Мануел Сантос е на 65 години. Той произхожда от семейство от висшето общество на Богота и влиза в политиката през 1991 г., припомня Франс прес. Преди това работи като журналист и като такъв печели наградата на краля на Испания за материалите си за сандинистката революция в Никарагуа.

Сантос винаги е твърдял, че не очаква награда за усилията си за постигане на мир в Колумбия. Присъждането на Нобеловата награда за мир обаче му осигурява значима лична подкрепа, за да продължи усилията си.

Сантос се възхищава на Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт и Нелсън Мандела. Обича киното и чете много. Винаги е казвал, че силата му идва от семейството. Женен е от 1988 г. и има три деца.

НА ФОКУС: Носители на Нобеловата награда за мир