Целият свят е в очакване да бъде създадена ваксина срещу коронавируса. Хиляди лекари по цял свят от месеци работят неуморно в лаборатории, за да стигнат до ефикасно решение срещу смъртоносната заплаха от COVID-19. Все още обаче такова няма, а специалистите прогнозират, че e много вероятно това да се случи чак догодина.

Неотдавна президентът Владимир Путин обяви, че руските учени са създали ефикасна ваксина и нейното приложение ще започне веднага. Това обаче беше посрещнато скептично в научните среди по света, защото тя не е преминала последния стадий на изпитанията - масовото тестване върху доброволци за ефикасност, странични ефекти и цялостна безопасност.

И у нас главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев заяви, че руската ваксина не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане - с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност.

Ето кои ваксини по света в момента са в тази най-напреднала фаза (според тракера на "Ню Йорк Таймс" към 19 август).

- Оксфордският университет разработва ваксина съвместно с британско-шведския фармацевтичен гигант "AstraZeneca". Ваксината се основава на аденовирус на шимпанзе, наречен ChAdOx1. Проучване върху маймуни установява, че ваксината им осигурява имунна защита. През май САЩ предоставиха на проекта 1,2 милиарда долара подкрепа. Проучването им във фаза 1/2 разкри, че ваксината е безопасна, не предизвиква тежки странични ефекти. Повишава антителата срещу коронавируса, както и други имунни защитни сили. Ваксината вече е във фаза 2/3 изпитания в Англия и Индия, както и в изпитвания от фаза 3 в Бразилия, Южна Африка и САЩ.

Германската компания BioNTech в екип с американската компания Pfizer и китайския производител на лекарства Fosun Pharma разработваt mRNA ваксина. През май те започнаха фаза на изпитване 1/2. Доброволците произвеждат антитела срещу SARS-CoV-2, както и имунни клетки, наречени Т клетки, които реагират на вируса. Някои доброволци изпитват умерени странични ефекти като нарушения на съня и възпаления на ръцете. На 27 юли компаниите обявиха стартирането на фаза 2/3 с 30 000 доброволци в САЩ и други страни, включително Аржентина, Бразилия и Германия.

Администрацията на Доналд Тръмп възложи договор за 1,9 милиарда долара за 100 милиона дози, които ще бъдат доставени до декември с възможност за придобиване на още 500 милиона дози. Междувременно Япония сключи сделка за 120 милиона дози. Ако бъде одобрена ваксината, Pfizer заяви, че очакват да произведат над 1,3 милиарда дози от ваксината си в световен мащаб до края на 2021 г.

Американската компания Moderna разработва ваксини на базата на РНК (мРНК) ((RNA (mRNA)), за да произвеждат вирусни протеини в тялото. Правителството финансира усилията на компанията за коронавирусна ваксина с близо 1 милиард долара. В партньорство с Националния институт по здравеопазване (National Institutes of Health) те откриха, че ваксината защитава маймуните от коронавирус. През март компанията постави първата ваксина срещу COVID-19 в етап на изпитвания върху хора, които дадоха обещаващи резултати. След като извършиха проучване във фаза 2, те започнаха фаза 3 на 27 юли. В последното изпитване ще бъдат включени 30 000 здрави хора в около 89 обекта около САЩ. На 11 август правителството отпусна на компанията допълнително 1,5 милиарда долара в замяна на 100 милиона дози, ако ваксината се окаже безопасна и ефикасна.

Китайската компания CanSino Biologics разработи ваксина на базата на аденовирус, наречен Ad5, в партньорство с Института по биология към Академията за военна медицина в страната. Ваксината вече получи одобрение (виж по-долу).

Институтът за биологични продукти в Ухан разработи инактивирана ваксина, която държавната китайска компания Sinopharm постави в клинични тестове. Изследването във фаза 1/2 показа, че ваксината произвежда антитела при доброволци, някои от които са получили треска и някои други странични ефекти. През юли започнаха изпитания от фаза 3 в Обединените арабски емирства. По-рано този месец председателят на Sinopharm заяви, че е възможно ваксината да бъде готова за обществена употреба до края на 2020 г.

Sinopharm също тества втора инактивирана вирусна ваксина, разработена от Пекинския институт за биологични продукти. По време на изпитванията във фаза 3 в Обединените арабски емирства 5000 души получават версията на Института в Ухан, докато други 5000 получават тази в Пекинския институт.

Частната китайска компания Sinovac Biotech изпитва инактивирана ваксина, наречена CoronaVac. През юни компанията обяви, че фаза 1/2 на изпитвания на ваксината върху 743 доброволци не открива тежки нежелани ефекти и предизвиква имунен отговор. Тогава Sinovac стартира фаза 3 в Бразилия през юли и в Индонезия през август. Компанията също така изгражда съоръжение за производство на до 100 милиона дози годишно.

Ваксината срещу Bacillus Calmette-Guerin е разработена в началото на 20-и век като защита срещу туберкулоза. Детският изследователски институт "Мърдок" (The Murdoch Children"s Research Institute) в Австралия провежда фаза 3, провеждат се и други проучвания, за да се установи дали ваксината частично предпазва от коронавирус.

В същото време Европейската комисия съобщи, че е подписала договор от името на страните членки на ЕС с британския фармацевтичен гигант Астра Зенека (AstraZeneca) за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Това е първият по рода си договор, сключен от съюза.

Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.