Двадесет и седемте страни в Европейския съюз ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех". Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, ваксинирането ще може да започне незабавно. Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден", заяви Фон дер Лайен, говорейки по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент, предаде БТА.

Еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас заяви, че първата ваксина може да е на европейския пазар още на 23 декември. Пред Европейския парламент той заяви:

"Възнамеряваме да дадем разрешително на ваксината на "Бионтех/Файзер" до края на годината. Европейската агенция по лекарствата вече обяви намерението си да я одобри в понеделник.

Ако това стане, Комисията е готова да даде официалното разрешение за достъп до пазара по свръхзвукова процедура. Така че ние можем да го направим за два дни, като при нормални условия тези разрешителни се издават за два месеца".

Еврокомисар Схинас добави, че ваксината би била коледен подарък за европейските граждани, ако всичко мине добре.

Той каза още, че Агенцията по лекарствата ще даде становище за ваксината на "Модерна" до средата на януари, като същевременно оценява в момента и тези на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън".

Никой не трябва да отрича заплахата, пред която сме изправени. Ваксините дават надежда, но доверието е ключ за имунизацията, заяви още Схинас.

От името на германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот добави, че обществото ще бъде защитено при ваксинирането на 70-80 на сто от гражданите. По неговите думи някои правителства в ЕС обмислят пристъпването към задължителна имунизация.

Рот допълни, че наблюдава кампании в социалните мрежи срещу ваксините и определи това като много опасно. Ваксините са път към дълготрайното решение срещу пандемията, обобщи той.

Европейски държави координират действията си преди началото на кампаниите

Франция предприе действия за координация с европейските си съседи преди началото на кампанията по ваксиниране срещу КОВИД-19, особено в граничните райони, обяви днес Министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Париж организира вчера видеоконференция на министрите на здравеопазването или техни представители от Германия, Белгия, Испания, Италия, Люксембург, Нидерландия и Швейцария за обмен на информация и координиране на стратегиите за ваксиниране срещу КОВИД-19, особено по отношение на специфичните въпроси, свързани с трансграничното население, съобщи френското здравно ведомство.

Обсъдено е насърчаването на координацията при стартирането на кампаниите за ваксиниране и гарантирането на съгласуваност и ефективност за трансграничното население, според изявлението.

Участниците се споразумяха също да споделят бързо информация, свързана с безопасността на лекарствата.

Според ноемврийско допитване на здравната агенция "Санте Пюблик Франс", едва половината (53 процента) от участвалите в анкетата французи искат да се ваксинират, при 64 на сто през юли - едно от най-малките числа в световен мащаб.

Италия очаква да започне ваксиниране между Коледа и Нова година, съобщи днес правителствен източник за Ройтерс.

Страната ще започне ваксинирането с партида от 1,83 милиона дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Началникът на кабинета на полския премиер Михал Дворчик съобщи днес, цитиран от Ройтерс, че ваксинирането на медицински служители може да започне през декември.

По-рано този месец министър-председателят Mатеуш Моравецки каза, че кабинетът е купил над 60 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 от шестима производители.

Полша смята да ваксинира цялото възрастно население от около 30 милиона, като разкрие 8000 центрове за инжектиране на препарата.

Днес в Чехия бяха открити центрове за безплатни бързи антигенни тестове. Те ще работят през коледно-новогодишния период, а за първия ден са се записали 17 000 души, предаде ДПА.

На някои места се образуваха опашки.

Програмата за бързи безплатни тестове ще продължи до 15 януари. Междувременно опозицията разкритикува правителството, че още не е приело национален план за ваксиниране.

Първи в Чехия ще бъдат ваксинирани медиците.