Истински наркоскандал се заформи около избора на нов министър-председател във Великобритания. Осем от 10-те кандидати с амбиции да се съревновават за поста на подалата оставка Тереза Мей признаха, че са използвали наркотици в миналото.

Разкритията идват, след като основният претендент за премиер - министърът на околната среда Майкъл Гоув, лъсна в биографична книга. Там той разказва как няколко пъти преди 20 години, когато работел като журналист, приемал кокаин. Тези признания сериозно разклатиха рейтинга на кандидата, който помоли съпартийците си да му дадат шанс и да не го декласират заради това. Гоув изгуби почва под краката си, когато британските медии припомниха негово интервю пред "Таймс" от 1999 година. Там той се обявява за по-сериозни наказания за употребата на наркотици, макар самия той да е прибягвал към тях в този период. Някои от конкурентите му го обвиниха в лицемериe, привържеците му го потупаха по рамото, че имал смелостта да си признае. 

Снимка: AP/БТА

Скандалът се развихри няколко часа преди края на номинациите. Оказа се, че и Борис Джонсън има своите тъмни страни. Той разказва това в телевизионното шоуто "Имам ли новини за теб?" през 2005 година. 

"Мисля, че веднъж ми дадоха кокаин и аз кихнах така, че не успях да го приема през носа си. Всъщност може да е било пудра захар", цитират думите му от участието в шоуто британските медии.

По-късно през 2007 година Джонсън казва пред списание "GQ", че е опитвал наркотици в университета и помни ясно преживяването.  "Нямаше никакъв фармакологичен, психотропичен или друг ефект върху мен", категоричен бе Джонсън.  Запитан за тези тъмни моменти от миналото в интервю през 2008 година, когато вече е кмет на Лондон, той казва, че се е случвало, когато е бил на 19 години.  "Това всичко се случва, за да покаже, че понякога е по-добре да замълчиш", коментира Джонсън на по-късен етап от кариерата си.  "Да казвате, че съм приемал кокаин е просто невярно", обобщава няколко дни след интервюто.

Последва вълна от признания за употреба на дрога.

Външният министър Джереми Хънт признава пред "Таймс", че е пил мляко с канабис по време на обиколката си на Индия в младежките години, а министърът на международното развитие Рори Стюарт пушил опиум по време на сватба в Иран преди 15 години. 

Снимка: АП/БТА

Марихуана признават, че са пушили бившият представител на правителството в парламента Андреа Ледсъм, ексминистърът на заетостта Естър Маквей и бившят министър за Брекзит Доминик Рааб. Той призова обществото да му даде втори шанс, което всъщност се и случи. Нито един от призналите за младежките надрусвания не бе декласиран. 

Рори Стюарт

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само ден преди новото гласуване на 13 юни, Борис Джонсън е спряган за сигурен фаворит за поста на Мей. Основните конкуренти остават Хънт и Гоув, макар наркоскандала.  Гоув дори заяви на пресконференция, че партийният лидер трябва да бъде някой, който е пробван в огъня на боя, а не който се е крил в своя бункер". 

Андреа Ледсъм

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според британските медии, обаче, има един сериозен лидер, на който сякаш не се отделя достатъчно внимание.

Естър Маквей

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Става въпрос за вътрешния министър Саджид Джавид, който бе подкрепен публично и от двама свои колеги от правителството.

Снимка: AP/БТА

Наричат го "компромисния лидер". Израснал в бедно семейство мигранти, Саджид се оказва единственият, който е нямал взимане-даване с дрога и това може да му донесе само плюсове, шеговито пишат преди гласуването медиите на острова.