Управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц понесе незначителни загуби на частичното повторение на федералните избори в Берлин от 2021 г., разпоредено от съда, след като бяха отчетени множество нарушения, предаде ДПА, на която се позова БТА.

През декември Конституционният съд на Германия разпореди повторение заради неуредиците по време на изборите в града през септември 2021 г., включително неправилно попълнени бюлетини или пълната им липса.

Вотът е разглеждан като начало на ключова изборна година в Германия, като изборите за Европейски парламент са насрочени за 9 юни, а след това през септември ще се произведат избори в провинциите Саксония, Тюрингия и Бранденбург.

Според предварителните резултати от вота, при преброени 97,5% от избирателните секции, управляващата лявоцентристка Германска социалдемократическа партия на Шолц и коалиционните му партньори "Зелените" и Свободната демократическа партия отчитат по-ниски резултати с около един процентен пункт сред берлинските избиратели.

Междувременно консерваторите християндемократи (ХДС) и крайнодясната популистка "Алтернатива за Германия" подобряват резултатите си с около един процентен пункт.

Не се очаква вотът да промени мнозинството в лявоцентристката управляваща коалиция на Шолц, тъй като засяга само 0,9% от избирателите в цялата страна, но резултатът ще бъде тълкуван като отражение на общото ниско удовлетворение от правителството, отчетено от неотдавнашни социологически проучвания, посочва ДПА.