Кметицата на американския град Атланта - Кийша Ланс Ботъмс, обяви серия от полицейски реформи, целящи да ограничат използването на сила от страна на полицията. Мерките бяха оповестени, след като полицай в града застреля цветнокож мъж, което породи протести, предаде ДПА и БТА.

Ланс Ботъмс подписа заповеди, изискващи използването на "обективно разумна сила" от страна на полицията при задържане на някого и на "техники за деескалация на напрежението" преди използването на смъртоносна сила.

В петък вечерта 27-годишният Рейшард Брукс заспал в колата си пред ресторант за бързо хранене в Атланта, като по този начин пречел на другите клиенти да си купят храна. Двама полицаи пристигнали да проверят какво става и установили, че Брукс е в нетрезво състояние.

Между тях и Брукс избухнала препирня при опита им да го арестуват. Брукс успял за вземе електрошока на един от полицаите и да го насочи към него.

Тогава полицаят стрелял по него, докато Брукс се опитвал да избяга. Аутопсията показа, че Брукс е починал, след като е бил прострелян два пъти в гърба.

Сцената била заснета от минувачи, от полицейска камера и от охранителна камера и доведе до протести срещу полицейската бруталност и расизма в Атланта.