Кметът на Лампедуза Тото Мартело обяви "обща стачка" на южния италиански остров в знак на протест срещу поредното масово пристигане по море на мигранти от Северна Африка, предаде ДПА.

"Утре ще извикам на острова представители на професионални организации, ще обявим обща стачка: магазините ще затворят", каза Мартело.

Кметът разкритикува правителството на премиера Джузепе Конте, че "продължава да пази плашещо мълчание" за обстановката на Лампедуза.

Мартело призова да бъдат използвани плавателните съдове на италианските военноморски сили, които да пресрещат съдовете с мигранти и да ги прехвърлят извън Лампедуза, тъй като капацитетът на местния център за прием на мигранти отдавна е надхвърлен.

Кметът изрази недоволство, че мигрантите бягат от приемния център и нарушават карантинните правила срещу разпространението на коронавируса, въпреки че обектът е под наблюдението на армията.

Лампедуза, най-южната точка на Италия, от седмици е залята от засилен мигрантски наплив. Снощи пристигна рибарски плавателен съд с 450 души на борда.

Ръководителят на област Сицилия Нело Музумечи призова Конте чрез Фейсбук да свика заседание на кабинета за справяне с "извънредната ситуация (с миграцията) през последните месеци, която през последните часове стана непоносима".

Музумечи преди това беше влязъл в сблъсък с националното правителство, след като той нареди да бъде забранено всякакво слизане на мигранти по бреговете на Сицилия и да бъдат затворени всички центрове на острова за прием на мигранти.

Правителството контрира, че Музумечи няма правомощия да издава подобни разпореждания и обжалва заповедта му пред административния съд. В четвъртък съдът спря временно действието й.

Музумечи оправда решенията си с мотива, че пренаселените центрове за прием на мигранти крият риск от зараза с оглед на продължаващата коронавирусна пандемия.

Гръцката брегова охрана заловила край Закинтос близо 80 мигранти на път за Италия

Гръцката брегова охрана е заловила около 80 мигранти край западния гръцки остров Закинтос на борда на лодка на път за Италия, предаде ДПА.

Мигрантите били отведени до малко пристанище на полуостров Пелопонес, съобщи гръцката телевизия ЕРТ, позовавайки се на бреговата охрана. Те са се идентифицирали като иракчани, сирийци, афганистанци, турци и кюрди, са дошли в Западна Гърция от различни лагери за настаняване.

Властите издирват каналджиите, осигурили им лодката, за да стигнат до Италия.

В Йонийско море, разположено между Италия и Гърция мигранти са засичани почти ежедневно на път за Италия, но няма статистика за техния брой от официални източници.