Екипажът на моторната яхта "Луиз Мишел", спасяваща мигранти в Средиземно море, поиска с туит незабавна помощ от италианската брегова охрана и военноморските сили на Малта, предаде ДПА.

Според сайта Marinetraffic яхтата с 10-членен екипаж и 219 мигранти на борда, спасени от потъващи гумени лодки, се намира тази сутрин неподвижна в открито море на стотина километра югоизточно от италианския остров Лампедуза, съобщи Франс прес. Според туита на "Луиз Мишел" един от спасените е починал на борда, останалите имат травми и изгаряния и са прекарали дни в морето в зона на издирвателните и спасителни операции на ЕС.

Спасителната група "Сий уоч", която по-рано тази седмица съобщи, че моторната яхта "Луиз Мишел", плаваща под германски флаг, е помогнала в нейните операции, се присъедини към зова за помощ в Туитър, като настоя военноморските сили на Малта бързо да се придвижат към плавателния съд и "да си свършат работата".

Британският уличен художник Банкси е финансирал мисията на "Луиз Мишел", разкри в. "Гардиън". Корабът, носещ името на ппрочутата френска феминистка и анархистка от 19 век, е оцветен в яркорозово и бяло, с рисунка на борда - вариация на прочутата картина на британския художник на графити "Момиче с балон", само че сега момичето носи спасителна жгилетка, а балонът е заменен от спасителен буй във формата на сърце.

Снимка: АР/БТА

Яхтата е отплавала тайно на 18 август от испанското пристанище Буриана. Екипажът, съставен от жени - европейски активистки с опит в издирвателни и спасителни операции, вече е подпомогнал в две други акции кораба "Сий уоч-4". Според "Гардиън" Банкси през септември 2019 г. изпратил имейл до Пиа Клемп, германска активистка, която е била капитан на няколко спасителни кораба, включително "Сий уоч-3". Миналата година тя бе изправена на съд в Итaлия по обвинение за "подпомагане на нелегална миграция", прeди кoрaбът й дa бъдe кoнфиcкувaн прeз 2017 гoдинa. Итaлиaнcкoтo прaвитeлcтвo поиска cъщo тaкa дa й нaлoжи зaбрaнa дa плaвa oкoлo cтрaнaтa.

Снимка: АР/БТА

"Здравей, Пиа, чел съм твоята история във вестниците. Звучиш като безкомпромисен човек. Аз съм художник от Обединеното кралство и съм работил за мигрантската криза, очевидно не мога да задържа парите. Бихте ли могли да ги използвате, за да купите нова лодка или нещо подобно? Моля да ме уведомите. Поздрави, Банкси", гласяло посланието. Клемп, която първоначално решила, че това е шега, смята, че е избрана от него заради политическите си възгледи. ДНе виждам морското спасяване като хуманитарна акция, а като част от антифашистка борбаУ, казва тя пред УГардиън".

Снимка: АР/БТА

31-метровата моторна яхта, бивша собственост на френските митнически власти, е по-малка, но значително по-бърза от другите спасителни кораби на неправителствени организации, действащи в този район. По думите на Клемп екипажът се надява, че тя ще може да изпреварва съдовете на либийската брегова охрана, които ловят лодките с нелегалните мигранти, за да ги върнат обратно в либийските лагери. Техният метод, подкрепен от страните-членки на ЕС, е критикуван от международните организации заради съобщенията за нехуманно отношение и твърденията, че мигрантите биват продавани на въоръжени групировки в либийските пристанища.

Снимка: АР/БТА