Китайският външен министър Ван И ще посети САЩ по-късно тази седмица, съобщиха високопоставени представители на администрацията на Байдън, цитирани от Ройтерс и БТА.

Тази визита се възприема като дългоочаквана на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, за чието овладяване Вашингтон се надява, че Пекин би могъл да помогне, предаде Ройтерс.

Ван ще посети Вашингтон от 26 до 28 октомври и ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и с Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, съобщиха официални лица, като отказаха да кажат дали китайският гост ще се срещне и с Байдън.

Потвърждавайки визитата на Ван И в САЩ, китайското външно министерство призова Вашингтон да си сътрудничи с Пекин, за да се разшири прагматичното сътрудничество между двете страни и да се преодолеят различията, за да се възстановят здравите двустранни връзки.

Визитата на Ван И ще бъде последвана от очакваната среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември.

През лятото няколко високопоставени американски представители, включително американския държавен секретар Антъни Блинкън посетиха Пекин.

Основният приоритет на Вашингтон е да осигури избягването на конфликт между двете най-големи икономики в света въпреки интензивната конкуренция и разногласията по редица въпроси - от търговията до Тайван и Южнокитайско море, посочва Ройтерс.